Kotor: Ni nakon godinu nije utvrđeno ko je postavio kamere

Šta god da je istina, od nadležnih drzavnih organa očekuje se saradnja i usaglašen stav, naročito u ovako važnim pitanjima. On je ovoga puta očito izostao, pa građani opravdano mogu da postave pitanje kome da vjeruju?
1 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2017. 18:45h

Iako su istražni organi tokom prošle godine utvrdili ko je nezakonito postavio 36 kamera za video nadzor u Kotoru, one do danas nisu uklonjene, navodi se u zvaničnom odgovoru kotorskog tužilaštva TV "Vijesti".

"U ODT u Kotoru je trenutno aktivan jedan predmet formiran nakon objave informacija da su u Kotoru postavljene nove kamere. U tom predmetu konstatovano je da je na području Kotora postavljeno 39 kamera, koje do danas nijesu uklonjene, a o postavljanju istih obavještene su Agencija za zaštitu ličnih podataka i Komunalna policija Opštine Kotor, kako bi svako iz svoje nadležnosti preduzeo neophodne radnje", kazali su iz kotorskog tužilaštva.

Potpuno suprotna tvrdnja stiže iz Agencije za zaštitu ličnih podataka. Njihovi kontrolori koji su sredinom decembra prošle godine registrovali postojanje nezakonito postavljenih kamera, početkom ove nedjelje posjetili su Kotor i utvrdili da su sve sporne kamere uklonjene.

"Ponovljenim nadzorom od 06.03.2017. godine utvrđeno je da su svi subjekti nadzora postupili po ukazanim nepravilnostima iz Zapisnika i uklonili nezakonito postavljne kamere", kazali su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Šta god da je istina, od nadležnih drzavnih organa očekuje se saradnja i usaglašen stav, naročito u ovako važnim pitanjima. On je ovoga puta očito izostao, pa građani opravdano mogu da postave pitanje kome da vjeruju?

Priča sa nezakonitim kamerama u Kotoru ovdje se ipak ne završava. Misterija su skoro godinu, tri video nadzora, potvrđuju i u tužilaštvu.

Osnovno državno tužilaštvo do danas nema podatak ko je vlasnik tri kamere. U ovom predmetu nije pokrenuta istraga protiv nekog lica, niti je eventualno podignuta optužnica.

Sudeći po odgovorima iz Agencije za zastitu licnih podataka Kotorani međutim mogu da šetaju bez nelagode od pomisli da ih kamere prate i registruju šta rade. Sumnjivi video nadzor otkriven je međutim i u drugim gradovima i naseljima, pa je u četiri predmeta u toku procedura utvrđivanja zakonitosti postavljanja video nadzora.

"I to u Bijelom Polju, Herceg Novom, Spužu i Perastu. U tri predmeta se ukazuje postojanje mogućnosti nezakonite obrade ličnih podataka putem video nadzora postavljenog na privatnim stambenim objektima, a u jednom je u pitanju stambena zgrada", kazali su iz Agencije.

Nezvanična saznanja TV "Vijesti" govore da su kamere postavljene u ovim mjestima ustvari jedan vid lične zaštite te da se ne može govoriti o tome da su ih postavili pripadnici kriminalnih grupa .

Bonus video: