Taksa za radio prijemnike: Zbog sporosti institucija građani trpjeli štetu

U Agenciji za elektronske medije kažu da se novac iz Fonda može dodjeljivati isključivo u skladu sa zakonom definisanom namjenom. Dakle kao pomoć komercijalnim radio emiterima
80 pregleda 2 komentar(a)
Radio prijemnici, Foto: Printscreen (YouTube)
Radio prijemnici, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2017. 18:15h

Ustavnom sudu trebalo je 11 mjeseci da proglasi neustavnom taksu za radio prijemnike. Zatim su prošla još dva mjeseca dok ta odluka nije objavljena u Službenom listu. Sve vrijeme, građani su prilikom registracije automobila, plaćali dva eura.

"Zbog sporosti institucija, građani su trpjeli štetu, već dva mjeseca i ta šteta nije na ukupnom nivou mala, već je cirka 40 hiljada eura. Novac koji je prikupljen u tom periodu Agencija bi trebalo da iskoristi u neke humanitarne svrhe, odnosno da se ne raspodjeljuje radio emiterima, iako oni zakonski imaju mogućnost da to urade, po nama bi to bilo najbolje rješenje, jer bi nekako i građani smatrali da taj novac nije otišao uzalud", kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

U Agenciji za elektronske medije kažu da se novac iz Fonda može dodjeljivati isključivo u skladu sa zakonom definisanom namjenom. Dakle kao pomoć komercijalnim radio emiterima.

"Bez obzira na želje ili očekivanja da se naplaćena sredstva od naknade za korišćenje radijskih prijemnika u vozilu iskoriste za neku drugu, pa i humanitarnu svrhu, to ne bi bilo opravdano i zakonito, već bi predstavljalo kršenje zakona, zbog nenamjenske raspodjele i korišćenja ovih javnih prihoda", kazali su iz Agencije za elektronske medije.

Novac iz fonda za pomoć komercijalnim radio emiterima dijeli Savjet Agencije za elektronske medije svakih šest mjeseci, na osnovu javnog konkursa. Od januara 2015. godine, do sada je podjeljeno više od pola miliona eura. Pitanje koje se postavlja je zašto Ustavni sud ne koristi svoja ovlašćenja koja ima po Zakonu o Ustavnom sudu?

"Konkretno član 67. stav 3, koji ga ovlašćuje u ovakvim situacijama da dosudi naknadu štete, čak mu daje jednu širinu, da utvrdi modalitet na koji način da se ova šteta namiri, iz pozicije crnogorskih građana. Jako lako može da se utvrdi ko je sve registrovao auto i po tom osnovu ko je uplatio ovih dva eura i vrlo jednostavno može da se utvrdi ko je po tom osnovu pretrpio štetu i da se ta šteta nadoknadi", kazao je advokat Sergej Sekulović.

Sekulović ukazuje da je potrebno ubrzati rad institucija, pogotovo u slučajevima kada građani direktno trpe štetu, te da bi trebalo poboljsati zakone cija bi primjena dovela do eliminisanja štetnih posljedica .

"Nebitna je visina kompenzacije, bitno je da je centar sistema građanin Crne Gore", rekao je Sekulović.

Bonus video: