Radunović: Treba spustiti izlaznost, da diktator vidi da nema podršku

Radunović kaže da DF nijednu konačnu odluku nije donio – ni o izborima u Herceg Novom, ni o protestima, ali ističe da oni i ostatak opozicije nijesu u istoj poziciji
59 pregleda 69 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Slaven Radunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2017. 18:12h

Umjesto uobičajenih predizbornih poruka, opozicija, uoči tišine, koja počinje u ponoć, i nedjeljnog glasanja, građanima Nikšića upućuje potpuno drugačiji poziv.

Sa skupa koji je u organizaciji Demokratsog fronta, Demokrata, Demosa, Socijalističke narodne partije i URE počeo u gradu pod Trebjesom, građane će još jednom pozvati da bojkotuju izbore na kojima učestvuju samo DPS i njihov manji koalicioni partner Socijaldemokrate.

"Treba da se spusti izlaznost na najnižu moguću mjeru, kako bi diktator vidio da on nema podršku građana. Pozivamo one koji smatraju da su primorani da su ucijenjeni i da mogu da imaju neku veliku štetu ukoliko ne izađu na izbore, da prekriže listić i na taj način pokazu svoj odnos prema sjutrašnjim izborima", kazao je Slaven Radunović.

Sličnu poruku, ali putem proglasa, Nikšićanima danas šalje i SDP. Navodeći da će u nedjelju njihov grad biti jedino mjesto u Evropi u kome će se održati jednopartijski izbori, iz SDP-a na Nikšićane takođe apeluju da ne izlaze na izbore, a ako već moraju, da učine glasački listić nevažećim.

Sa druge strane, lider DPS-a, sa zavšnog skupa svoje partije, građane Nikšica pozvao je da izađu na izbore u što većem broju.

Kompletna opozicija bojkotuje ove izbore jer je ocijenila da za njih nijesu stvoreni elementarni uslovi, između ostalog I zbog toga što je u predizbornoj kampanji stigao zahtjev za skidanje imuniteta liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću i tada mogućnost njihovog hapšenja. Ipak, to što ne učestvuje na izborima, za većinu opozicije, ne znači da neće biti aktivna tokom glasanja, prije svega učešćem u radu biračkih odbora. U tim tijelima ne učestvuje SDP jer je Demokratska partija socijalista u Skupštini Opštine, suprotno zakonu, smijenila njihovog člana Opštinske izborne komisije, čime je, kako navode, izborni proces postao nezakonit od starta.

Članovi DF-a pratice sve što se dešava na biračkim mjestima i oko njih.

"U Nikšiću je ovih dana prava presija na građane da izađu na izbore. Cilj nam je da ne dozvolimo dodatnu krađu van one koja je uobičajena kada je DPS organizator izbora, kako bi izlaznost bila što manja, I ukoliko ne bude nikakvih grubih povreda biračkih prava i biračkog procesa oni će biti do kraja na biračkim mjestima", navodi Radunović.

Nakon, izbora, poručuju iz DF-a, voljeli bi da sve opozicione aktivnosti budu usklađene. To što je iz tog saveza ranije stigao pozov na proteste i ocjena da ko ostane po strani staje uz čelnika DPS-a Mila Đukanovica, funkcioner Demosa u emisiji Načisto ovako je prokomentarisao:

"Ako zajednički dogovorimo da nešto radimo, radićemo. Ja ne pristajem na ultimatume ni DPS-a ni kolega iz opozicije, bili oni iz građanskog ili negrađanskog dijela, ne zanima me", kazao je Goran Danilović.

Radunović kaže da DF nijednu konačnu odluku nije donio – ni o izborima u Herceg Novom, ni o protestima, ali ističe da oni i ostatak opozicije nijesu u istoj poziciji

"Mi smo u otvorenom ratu, koji nam je nametnut od strane države Crne Gore protiv nas se bore i zakonitim i nezakonitim sredstvima, pritisak kakav nije viđen od 1948, na jednu političku partiju i mi ne možemo da čekamo u nedogled", navodi Radunović.

Pravo glasa na izborima u Niksicu ima blizu 58 i po hiljada birača.

Bonus video: