Radnici firme "Visso" štrajkuju 10 dana

Mašine ne rade već 10 dana, a uslov da se pokrenu je, poručuju radnici, uplata dvije zarade i dogovor o isplati ostatka
94 pregleda 3 komentar(a)
Visso, Foto: Printscreen (YouTube)
Visso, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.03.2017. 18:36h

Radnici mini fabrike VISSO su u štrajk stupili 21. februara, vjerujući da je to posljedni način da skrenu pažnju nadleznih na njihov problem i natjeraju poslodavca da im uplati plata i doprinose .

Vlasnik im duguje šest zarada. Posljednju, avgusovsku dobili su, kažu, tek prije desetak dana, a vlasnik im od 2013 te ne uplaćuje ni doprinose. Radnik Vladan Žarić,priča da su se zaposleni žalili inspekciji rada, koja je konstatovala nepravilnosti i vlasniku dala rok od dva mjeseca za isplatu dugovanja.

"On to nije uradio, opet smo ostali kratkih rukava, tako da je moralo i po drugi put da se to odradi. Opet je inspektorka došla, 10. januara i dala mu rok da do 5. marta izmiri određene zaostale zarade. Mi smo odlučili da krenemo u štrajk od 21. februara, da vidimo hoće li to pomoći",rekao je Žarić.

Mašine ne rade već 10 dana, a uslov da se pokrenu je, poručuju radnici, uplata dvije zarade i dogovor o isplati ostatka.

Vlasnik firme, Ivan Đurišić, tvrdi da su neisplaćene zarade posljedica toga što firma, zbog problema u neravnomjernom uvozu i izvozu na nivou države i prepreka na crnogorskom tražištu, posluje u teškim uslovima. Dvije zarade će, tvrdi on, biti isplaćene u toku naredne nedjelje.

"To je prosta matematika, nije loša volja ni sa čije strane naravno. Firma će gledati u narednih nedelju dana da ispoštuje njihove uslove I da nastavimo sa normalnim funkcionisanjem. Mi smo ovdje već tri godine I nema sumnje da ćemo nastaviti da radimo I uzimamo veći procenat tržišta", rekao je Đurišić.

Radnici se međutim žale da im, pored plata, Đurišić godinama ne uplaćuje ni doprinose.

"Od 1. avgusta 2013. nije mi uplaćen ni jedan dan, barem nije prikazano. Pošli smo u upravu prihoda, provjerili, tamo ne prikazuje ništa da je uplaćeno. On tvrdi da je uplaćeno. Tražili smo obrazac M4 da nam donese, neće da ga donese", rekao je radniku firmi Srđa Šaranović.

"Koliko je bilo u mogućnosti, za ove tri godine, uplaćivali smo doprinose. Imamo i rešenja Poreske uprave, gdje im uplaćujemo doprinose. Možda zadnje uplate nisu proknjižene kroz računovodstvo, ali na tome se radi ovih dana", kazao je Đurišić.

Radnicima su sada prioritet dvije plate

"Ako nam ne isplati zaostale zarade, moraćemo opet da se obratimo inspekciji rada, da dođe i reaguje po našoj prijavi", rekao je Žarić.

Đurišić se nada da će se nastavkom proizvodnje izgladiti trenutna situacija.

Bonus video: