Mještani Grbalja: Pronaći alternativni put za protok gasa kroz Crnu Goru

Mještani Grblja nemaju vode iako njihovim naseljem prolazi regionalni vodovod. Kažu da im nije pomogla ni gradnja velike trafostanice koja je dio podmorskog kabla s Italijom jer i dalje nemaju uredno snabdijevanje strujom
322 pregleda 0 komentar(a)
Grbalj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Grbalj, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.03.2017. 19:53h

Mještani Grblja, Krtola i Luštice raspravljaju na zboru o Master planu gasifikacije Crne Gore

Mještani Grblja nemaju vode iako njihovim naseljem prolazi regionalni vodovod. Kažu da im nije pomogla ni gradnja velike trafostanice koja je dio podmorskog kabla s Italijom jer i dalje nemaju uredno snabdijevanje strujom.

Zbog toga sumnjaju da će imati koristi i od Jadransko-jonskog gasovoda koji Vlada dogovara s Azerbejdžanom a predviđeno je da prođe preko njihovih imanja.

Zbog toga su se organizovali sa svojim komšijama iz Krtola I Luštice sa kojima dijele istu muku. Traže da se pronađe alternativni put za protok gasa kroz Crnu Goru.

"Da se ovaj projekat proglasi nevaljanim za nas, da se pronađe druga trasa jer mi nijesmo protiv toga da se dovede gasovod do Crne Gore i Hrvatske i Evrope, mi podržavamo te aktivnosti države, ali smatramo da je ovo dragulj", istakao je Labud Mihović, predsjednik MZ Grbalj.

Master planom gasifikacije Crne Gore predviđeno je da se gas iz Azerbejdžana doprema do zapadne Evrope dijelom i preko našeg primorja. Nakon što iz mora "izađe" u uvali Trsteno, predviđeno je da gasovod prođe kroz Donji Grbalj i Radanoviće, do Krtola, preko Radovića i Rosa, prema Gornjim Klincima , te da se kod rta Dobreč morem gas transportuje za Hrvatsku. Kako gradnja gasovoda podrazumijeva razne tehničke mjere, mještani ovih podučja strahuju od iseljenja.

"On mora 30 m sa jedne i 30 m sa druge strane da ništa ne postoji. A vidjeli ste koliko je teško provući kroz ova naseljena mjesta da sve poruši, a na nekom prečniku od 400 metara pod posebnim uslovima da se grade kuće ili da se zaštite već postojeće", kazao je Dragan Buzdovan iz NVO "Mračevo polje".

Grbljani Vladi predlažu alternativno rješenje: da se izgradnja gasovoda izvodi paralelno sa proširenjem magistralnog puta van naseljenog područja ili da se gas doprema morem.

"Idejna trasa da cijelu budvansku obalu zaobiđe i pođe na more, što i mi podržavamo tu ideju jer je Budva turistiko mjesto i mi se slažemo da ide pored mora. Mi mislimo da ovaj prostor nije ništa grđi za razvoj turizma nega Budva", rekao je Mihović.

Aktuelnoj trasi protivi se i Opština Tivat koja je obrađivačima nacrta Prostornog plana ranije uputila primjedbu da trasu gasovoda izmjeste iz Krtola. Sličan zahtjev Grbljani pripremaju za Opštinu Kotor.

Mediji su ranije objavili da se planiranoj trasi protivi i kompanija Luštica Divelopment jer je planirano da gasovod prolazi preko njenih budućih golf terena.

Prije desetak dana tokom Trećeg Ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora u Bakuu, ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je da je dobijen zajednički grant za izradu idejnog projekta Jadransko-jonskog gasovoda i da će te aktivnosti početi tokom drugog kvartala ove godine.

Bonus video: