Medojević napustio sastanak: Negodovao jer nisu došli lideri opozicionih partija

Na pitanje "Vi se slažete sa svim našim dogovorima?", Medojević je odgovorio: "Slažem, slažem"
95 pregleda 36 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.03.2017. 19:09h

Građanska inicijativa "Za nas", čiji članovi već 53 dana protestuju ispred platoa Skupštine, održala je danas prvi sastanak sa predstavnicima opozicije. Cilj im je, kako kažu, da naprave jedinstvenu platformu koja bi vodila do vanrednih slobodnih izbora, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Sastanku su prisustvovali predstavnici opozicionih parlamentarnih partija, ali i onih koje nemaju predstavnike u Skupštini.

Opozicionari su poručili da podržavaju zajedničku akciju i da je opoziciji sada potrebno jedinstvo.

Lider DF-a Nebojša Medojević negodovao je jer na sastanak nisu došli lideri partija, kao što je bilo najavljeno, nakon čega je napustio sastanak.

Zajednička platforma Građanske inicijative “Za nas” i ujedinjene opozicije trebalo bi da bude put do, kako kažu, prvih slobodnih izbora.

"Da nađemo kroz zajednički dijalog zajedničke ciljeve, najmanje zajedničke činitelje, koje će vaše partije sve zajedno da načine", istakla je Patricija Pobrić iz GI "Mi za nas".

Predstavnici opozicionih parlamentarnih partija, ali i onih koje nemaju predstavnike u Skupštini, podržavaju zajedničko djelovanje i formiranje jedinstvene platforme, u kojoj bi akcenat bio na tri već poznata, ključna zahtjeva opozicije – ponavljanje parlamentarnih izbora, stvaranje uslova za fer glasanje i rasvjetljavanje slučaja državni udar.

"Spremni smo da damo doprinos po sva ta tri pitanja, posebno kad su u pitanju ove platforme, ali samo pod uslovom da obezbjedimo jedinstvo rada i djelovanja", kazao je Neven Gošović (Demokratska Crne Gora).

Zajedničku platformu, pod uslovom da je, kao što tvrde inicijatori, potekla iz volje građana, podržali su i u SNP-u, Bošnjačkoj demokratskoj zajednici, i URI, koja je juče predstavila svoju platformu.

Sastanku nisu prisustvovali lideri partija, več njihovi predstavnici. Ipak, ta činjenica nije se dopala jednom od čelnika Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću, koji je rekao da je očekivao razgovor sa liderima, jer je Vlada potvrdila da do vanrednih izbora neće doći, što, tvrdi on, zahtijeva hitnu akciju.

"Ja sam ovdje došao da predložim kolegama liderima iz opozicije da odmah pristupimo akciji, dakle da odmah pristupimo formiranju ogranizacionog odbora za organizaciju protesta. Niko od kolega iz opozicije nije došao u formatu lidera, meni je jako žao", istakao je Medojević.

On je potom napustio sastanak, uz poruku da DF podržava ovu zajedničku platformu.

"Moram da idem, pozdravljam vas", rekao je Medojević.

Na pitanje "Vi se slažete sa svim našim dogovorima?", Medojević je odgovorio: "Slažem, slažem".

Oni koji su ostali, najavili su nove sastanke, već za sledeću nedjelju.

"Predlažemo da jedan od zaključaka ovog sastanka bude da do narednog ponedjeljka svako od vas delegira po dva predstavnika za akcioni i koordinacioni tim, koji bi već u utorak počeo sa radom", kazao je Demir Hodžić iz GI "Mi za nas".

U konačnoj platformi, ako bude usvojena od svih, najavljeno je da će odbijanje vlasti da prihvati ove uslove – značiti izlazak na ulice odnosno mirne i demokratske proteste.

Bonus video: