Barake bivše JNA na Starom aerodromu: Otkako se država raspala i te barake se raspadaju

"Bar da se zaravnaju barake, odveze šut, ostave borovi, ako je moguće da se zasadi trava, ništa drugo", kaže Razić
208 pregleda 0 komentar(a)
Stari aerodrom, Foto: Printscreen (YouTube)
Stari aerodrom, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 23.04.2018. 17:19h

Nekada barake bivše Jugoslovenske narodne armije, sada ruglo grada, tik pored pruge i nedaleko od kružnog toka na Starom aerodromu.

"Otkako se država raspala i te barake se raspadaju. Nekoliko puta je došlo do požara, krade se, građevinski materijal, to je okupljalište narkomana. Smetlište, to je jednostavno jezivo", kazao je Aleksandar Razić.

Jedina baraka koja je u funkciji je ona koju koristi nevladina organizacija “Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju”. Bolji prostor nemaju, a ovdje su već četiri godine.

"To su prostorije koje nam je ustupilo na privremeno korišćenje Ministarstvo odbrane, koje nam je pomoglo, uz Glavni grad, da ovo sredimo, renoviramo i da ga stavimo u funkciju, tu imamo svakog dana po 30 korisnika, djece sa smetnjama u razvoju, dolaze i njihovi roditelji, organizujemo vaninstitucionalni rad, logopeda, defektologa, fizioterapeuta, psihologa, učitelja...", rekao je Milisav Korać, NVO Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju.

Umjesto trošnih baraka, bilo bi dobro da se taj prostor oplemeni, priznaju i u Udruženju.

"Posebno majke kada dovode djecu, ima kod njih neki strah kada se sretnu sa nekim licima, mislim da bi jako bilo dobro ukoliko bi se u narednom periodu i ove barake koje su porušene izmjestile, često puta vidimo da dolaze tu ljudi neki, da se tu nešto krade, otima...", rekao je Korać.

"Bar da se zaravnaju barake, odveze šut, ostave borovi, ako je moguće da se zasadi trava, ništa drugo", kaže Razić.

Iz Ministarstva odbrane kažu da je jedan dio te bivše vojne lokacije sada u vlasništvu Glavnog grada, dok je drugi dio, kod pruge, u državnom vlasništvu i njim raspolaže Vlada. Barake će biti srušene kada počne gradnja stanova.

"U skladu sa važećim planskim dokumentom DUP “Servisno skladišna zona uz željezničku prugu Stari aerodrom” na predmetnoj lokaciji predviđena je izgradnja stambeno-poslovnih objekata za kolektivno stanovanje. Do privođenja lokacije namjeni, objekti koji se nalaze na istoj neće biti predmet rušenja", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Građani su opet razočarani...

"Opet nema ništa o parkovima, o zelenim površinama, to što je bilo borova pola ih je tu popaljeno, pola ih je posječeno, odneseno...", rekao je Razić.

Bonus video: