Medojević: Među uslovima opozicije da bude i smjena Katnića

Medojević smatra da je iz faze pasivnog bojkota potrebno preći u aktivni bojkot, koji, kako smatra, može da se primijeni i tokom izbora u Nikšiću
63 pregleda 179 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.02.2017. 18:47h

Demokratski front predložiće kolegama iz opozicije da, u cilju pripreme novih, fer i slobodnih izbora, DPS-u i međunarodnoj zajednici, postave nekoliko uslova, među kojima je smjena glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i uključivanje dijela međunarodne zajednice u rješavanje političke krize. To je Televiziji "Vijesti" rekao jedan od lidera Fronta Nebojša Medojević, koji očekuje da će se opozicija sastati naredne sedmice.

Medojević kaze da je u opoziciji došlo do zastoja u komunikaciji, te da određene strukture žele da dio građanske opozicije vrate u parlament i gurnu u Vladu Duška Markovića.

"Jasno je da se iza scene odvija sukob dva koncepta – jednog iza kojeg stoji DF, da se opozicija ujedini, da bude jedinstvena, ne samo u bojkotu, nego jedinstveno da napravi zahtjeve prema međunarodnoj zajednici i prema DPS-u, koji bi doveli do rješenja ove krize demokratskim putem. S druge strane, traju napori dijela međunarodne zajednice i Duška Markovića i dijela opozicije da se napravi neki parcijalni dogovor da dio opozicije prekine bojkot, da se vrati u parlament", kaže Medojević.

Zato DF, kaže Medojević, uvjeren da treba osnažiti bojkot, kolegama iz opozicije predlaže konkretan plan djelovanja za postizanje zajedničkog cilja – prvih fer i slobodnih izbora

"Mi sad njima predlažemo, prvo, da prestanu bilo kakvi napadi, da zajednički formulišemo uslove koje ćemo ispostaviti i međunarodnoj zajednici i Demokratskoj partiji socijalista, da nema nikakvih parcijalnih pregovaranja. To su poznati predlozi DF-a o formiranju koministarske vlade, čišćenju biračkih spiskova, zaustavljanju zloupotrebe službe državne bezbjednosti i drugih službi i naravno politički uslov bez kojeg DF ne može ni da otvori priču o mirnom rješenju krize - to je smjena Milivoja Katnića, koji nastupa van ustava, van zakona. I drugi, koji je novi uslov, jeste internacionalizacija – kako i ko treba da se uključi, kako opozicija treba da se postavi."

Medojević kaže da bi sastanak koji predlažu trebalo da pokaže postoji li politička volja svih u opoziciji da djeluju zajedno, dok se ne dođe do slobodnih izbora. Kaže da očekuje i pozitivnu reakciju Brisela, na njihovu inicijativu.

"Mi smo, naravno, čitavo vrijeme u komunikaciji i sa nekim predstavnicima nekih segmenata međunarodne zajednice i kolagama smo poslali poziv – neka oni odrede datum i mjesto gdje da se sastanemo i nivo na kome treba da se sastane opozicija, ja očekujem tokom sljedeće nedjelje."

Medojević zaključuje da je iz faze pasivnog bojkota potrebno preći u aktivni bojkot, koji, kako smatra, može da se primijeni i tokom izbora u Nikšiću.

Bonus video: