PROBLEM MJEŠTANA NASELJA NIKOLJAC

U moru fekalija teče Lim: "Idealno mjesto za potencijalnu zarazu"

"Ovdje kanalizacija, ovdje kanalizacija, dolje kanalizacija, smrdi. Evo đe se igraju đeca bjelopoljska", kazao je Senad Korać, mještanin Nikoljca
113 pregleda 4 komentar(a)
Deponija, Lim, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Deponija, Lim, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.02.2017. 19:17h

U moru fekalija teče Lim. Tako mještani bjelopoljskog naselja Nikoljac kroz koje protiče ova rijeka opisuju problem sa kojim se suočavaju već tri mjeseca.

Zbog pucanja kanalizacione cijevi u blizini njihovih kuća žive u strahu od zaraze. Na samom ulazu u grad is­pod drum­skog mo­sta na no­voj tra­si za­o­bi­la­zni­ce u međuvremenu formirana je i deponija smeća te od nadležnih traže hitnu sanaciju tog prostora.

U opštini kažu da trajno rješenje očekuju nakon izgradnje kolektora čija je realizacija tek počela.

Povlačenjem vodostaja Lima, počeli su i problemi mještana bjelopoljskog naselja Nikoljac. Na mjesto obaloutvrde koju je odnijela voda u nedavnim poplavama, pojavilo se nekoliko kanalizacionih cijevi iz kojih izlaze fekalije na obalu glavne gradske plaže. Zbog pucanja jedne od cijevi is­pod drum­skog mo­sta na no­voj tra­si za­o­bi­la­zni­ce u blizini njihovih kuća, kako kažu, već tri mjeseca žive u strahu od zaraze.

"Ogorčen sam. Ovo je idealno mjesto za potencijalnu zarazu i to ne malih nego epidemioloških razmjera. Ovo je vrlo vrlo jak izvor fekalnih masa", rekao je Dušan Mujović, mještanin Nikoljca.

"Ovdje kanalizacija, ovdje kanalizacija, dolje kanalizacija, smrdi. Evo đe se igraju đeca bjelopoljska", kazao je Senad Korać, mještanin Nikoljca.

No izlivanje cijevi na obalu , zbog čega se stvorilo jezero fekalija nje jedini razlog straha mještana Nikoljca. Na ovom mjestu u međuvremenu formirana je deponija sa koje se širi nepodnošljiv smrad.

"Ne može da se prođe ovdje. Ne može da prošeta normalno čovjek. Ko god ima nešto iz grada da istrese kamionom dođe ovdje na ove lokacije ka Pripčićima i trese", rekao je Korać.

"Danonoćno dolaze kamioni, šleperi puni otpada, kosti,zemlje, šuta. Šta god ko radi u užem jezgru grada i van grada dolaze ovdje i bacaju to smeće", kazao je Mujović.

Zato od nadležnih traže hitnu sanaciju kanalizacione mreže i zabranu odlaganja smeća. Problema sa ka­na­li­za­ci­o­nim si­ste­mom svjesni su i u opštini. Ipak kako kažu, trajno rješenje očekuju nakon izgradnje kolektora či­ja je re­a­li­z­ci­ja tek počela. Mještane Nikoljca pozivaju na strpljenje i obećavaju sanaciju ove crne ekološke tačke.

"Sam tok rijeke Lima je učinio nešto što nadolaskom te vode i obilnim padavinama vjerovatno je došlo do pomjeranja tog kanalizacionog sistema. Mi ćemo to sigurno na zahtjev tih mještana poći da vidimo šta je to, da nam omoguće prilaz tom lokalitetu s obzirom da se radi i o nepristupačnom terenu da se radi neposredno ispod tih objekata ili imanja pojedinih domaćinstava i sigurno ćemo mi to završiti u jednom kratkom roku", kazao je Senad Pačariz iz Opštine Bijelo Polje.

Ipak na obećanje lokalnih vlasti, mještani Nikoljca kako kažu neće čekati dugo. Ukoliko se, kako kažu u narednih desetak dana ne ukloni ovo ru­glo i crn obraz gra­da u blizini njihovih kuća, najavljuju proteste.