HOĆE LI PREDSJEDNIK RAVNOGORSKOG POKRETA BITI IZRUČEN?

Mrdaković: Sinđelić rekao Bogićeviću da se sprema napad na Srbe u Podgorici

"Nikada ni jednom jedinom riječju nije bilo pomenuto da se bilo kako napada i oružanom prijetnjom promijeni politički državni sistem Crne Gore, a najmanje nije pominjan premijer Milo Đukanović. Imajući u vidu da je stvar bila nejasna članovi Ravnogorskog pokreta su zauzeli stav da se ne ide dolje dok se ne vidi šta se stvarno dešava", rekao je Mrdaković
120 pregleda 62 komentar(a)
Predrag Bogićević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Predrag Bogićević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.02.2017. 18:53h

Nemanju Ristića, Srbija neće izručiti Crnoj Gori, ali se još čeka pravosnažna odluka beogradskog Apelacionog suda za Predraga Bogićevića, takođe osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u noći prošlogodišnjih parlametarnih izbora.

Nakon što je juče pušten iz pritvora, njegov advokat je objasnio da sud tek treba da prikupi dokaze o tome da li su ispunjeni uslovi za izručenje 47. godišnjeg Kragujevčanina.

Bogićevićev advokat po prvi put otkriva i šta je njegov branjenik kazao nakon što je uhapšen po crnogorskoj potjernici.

Nakon što Bogićević, jedan od osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u noći parlamentarnih izbora u Crnoj Gori juče pušten iz ekstradicionog pritvora, njegov advokat Slaviša Mrdaković, vjeruje da do njegovog izručenja crnogorskim nadležnim organima neće ni doći.

Očekuje da će srpski nadležni organi zauzeti isti stav kao u slučaju osumnjičenog Nemanje Ristića, čije izručenje pravosnažno nije odobreno crnogorskim nadležnim organima jer nije bilo dokaza da je djelo počinio na teritoriji Crne Gore.

"Do juče koliko je meni poznato Ministarstvo pravde Crne Gore nije dostavilo ni jedan jedini dokaz da je Bogićević Predrag učinio bilo koju radnju koja je inkrimisana naredbom o sprovođenju istrage spcijalnog tužioca Crne Gore tako da ako je takvo ostane činjenično stanje onda se samo postavlja pitanje šta je bio dogovor na teritoriji Srbije i sve radnje koje je preduzimao Bogićević na teritoriji Srbije da li mogu da budu predmet krivičnog gonjenja" , istakao je Mrdaković.

Predrag Bogićević, predsjednik Ravnogorskog pokreta, uhapšen je sredinom januara po Interpolovoj potjernici i po tužbenom zahtjevu Crne Gore. Advokat Mrdaković za Televiziju "Vijesti" po prvi put otkriva šta je Bogićević ispričao nakon hapšenja. Potvrdio je da ga je kontaktirao Saša Sinđelić, koji je priznao specijalnom tužilaštvu da je planirao puč u Crnoj Gori,

"Bogićević je od prvog momenta kaže da je u Srbiji razgovarao sa Sinđelićem, da je Sinđelić obavijestio Bogićevića kao predsjednika Ravnogorskog pokreta da se 16. sprema vrlo ozbiljan napad na Srbe koji će učestvovati na mitingu koji treba da bude u Podgorici i tražio je podršku radi zaštite Srba koji će biti učesnici mitinga. Nikada ni jednom jedinom riječju nije bilo pomenuto da se bilo kako napada i oružanom prijetnjom promijeni politički državni sistem Crne Gore, a najmanje nije pominjan premijer Milo Đukanović. Imajući u vidu da je stvar bila nejasna članovi Ravnogorskog pokreta su zauzeli stav da se ne ide dolje dok se ne vidi šta se stvarno dešava", rekao je Mrdaković.

Bogićević je sa svojim rođakom bio u Podgorici, vidio je da nema nikakvih obračuna, da nema nikakvih napada i zajedno sa još jednim građaninom se vratio. To je cjelokupan kontakt koji je Bogićević imao na teritoriji Crne Gore

S druge strane iz specijalnog tužilaštva više puta je saopšteno da imaju čvrste dokaze protiv osumnjičenih za planiranje terorističkog napada u noći prošlogodišnjih izbora. I pored prvobitnih odbrana u kojima su negirali bilo kakvu umiješanost, nekoliko osumnjičenih već je potpisalo sporazum o priznanju krivice, a specijalni tužilac Miliovoje Katnić nedavno je saopštio da se planira potpisivanje sporazuma sa još nekoliko njih. Na spisku osumnjičenih nalazi se 25 osoba, među kojima su i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević koji tek treba da budu saslušani.

Preporučujemo za Vas