Pročitano pismo Boškovića: Rade Vojvodić cenzurisao "Mehanizam"

„Bez adekvatnog obrazloženja bivši generalni direktor je odlučio da mi oduzme osnovna sredstva za rad i onemogući saradnju sa timom neophodnim za istraživanje , pripremu i realizaciju emisije. Nakon toga potpuno nemoguće da nastvim da radim zbog čega sam namjeravao da napustim RTCG"
200 pregleda 14 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Rade Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2017. 18:29h

Na Savjetu Radio-televizije Crne Gore obznanjeno da je bivši generalni direktor javnog servisa Rade Vojvodić cenzurisao emisiju “Mehanizam”

Na sjednici Savjeta RTCG , saopšteno je da Televizija Crne Gore posjeduje nemontirani materijal koji je pripreman za istraživački serijal „Mehanizam“, a nikada nije emitovan.

Andrijana Kadija, na sjednici je pročitala pismo autora „Mehanizma“ Mirka Boškovića koji priznaje da se tokom pripreme drugog serijala emisije suočavao sa opstrukcijama menaždmenta Javnog servisa.

„Bez adekvatnog obrazloženja bivši generalni direktor je odlučio da mi oduzme osnovna sredstva za rad i onemogući saradnju sa timom neophodnim za istraživanje , pripremu i realizaciju emisije. Nakon toga potpuno nemoguće da nastvim da radim zbog čega sam namjeravao da napustim RTCG i o svemu tome redovno sam obajveštavao Savjet", pročiala je pismo Boškovića Kadija.

Kadija kaže da Televizija posjeduje nemontirani materijal koji je snimljen za potrebe emisije „Mehanizam“. Ona uvjerava da u Televiziji Crne Gore postoji raspoloženje da se emituje dio materijala koji je i dalje aktuelan.

„On tvrdi da su neke stvari prevaziđene, to je rađeno 2014. godine. Možda postoji mogućnost da se nešto dosnimi, ali to što ima, neće biti sakriveno. U potpunosti podržavamo da uz različite frome, a tih formi je na pretek u novinarstvu može da se prikaže to što je snimljeno, a što još pije vodu, jer su neke stvari već pokrenute", kazala je Kadija.

Zbog iskustva autora „Mehanizma“, član Savjeta Goran Đurović, ohrabrio je novinare i urednike informativne redakcije da se obrate ovom tijelu ukoliko smatraju da su spriječeni da valjano obavljaju svoj posao.

„ Slobodno se obratite Savjetu ukoliko postoji problem, nemojte za neke probleme saznamo poslije godinu ili dvije", kazao je član Savjeta RTCG Goran Đurović.

Na Sjednici savjeta je saopšteno da je u toku priprema novog serijala“Mehanizma“ koji će , ovog puta finansirati Evropska Unija. Kadija kaže da se početak emitovanja očekuje u septembru ove godine.

Bonus video: