Ispred Višeg suda pretresana vozila prijatelja Duška Šarića i Jovice Lončara

U Apelacinom sudu nastavljeno je suđenje Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji se terete za pranje oko 19 miliona eura stečenih prodajom droge
244 pregleda 8 komentar(a)
pretres vozila Šarić Lončar suđenje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
pretres vozila Šarić Lončar suđenje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.02.2017. 18:34h

Ni nakon devet mjeseci i više urgencija sudije Apelacionog suda nisu uspjele da prikupe dokaze iz Novrške i sa Kipra, za koje vještak finansijske struke tvrdi da su neophodni kako bi se utvrdilo da li su Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar počinili krivično djelo "pranje novca".

Tražene dokaze, u vidu finansijsko-bankarske dokumentacije o transferu šest miliona eura za koje vještak nije mogao da utvrdi odakle potiču pribavili su međutim advokati optuženih. Sud ipak nije prihvatio da odbrana ovaj materijal predoči, a razlog je protivljanje tužioca Petra Kapucija koji smatra da je riječ o pravno nevaljanim dokazima. Odbrana je na ovakav stav tužioca reagovala pozivanjem na hašku konvenciju.

"Zagovaranje teze odnosno stava apriori zato što nijesu pribavljeni putem međunarodno-pravne pomoći apsolutno pravno ne korenspodira sa svim ovim razlozima koje sam maloprije iznio a to znači da konvencija o kojoj je riječ, ustavno načelo primat međunarodnog prava su pravni osnovi na kojima odbrana temelji svoj stav koji je potpuno suprotan stavu tužilaštva", kazao je advokat optuženih Borivoje Đukanović.

Zato Šarićeva i Lončareva odbrana vjeruje da će sud na kraju prihvatiti njihove dokaze.

"Jer je svaki dokaz ili nostrifikovan ili snadbjeven pečatom apostile. Dakle ovakva pravna forma koja je u skladu na navedenom evropskom konvencijom je obavezujućeg karaktera i za sud i za tužilaštvo", rekao je Đukanović.

Zbog prevoda, dio dokaza koje je sudu juče dostavila odbrana, ali i dokaza koji advokatima tek treba da stignu suđenje je odgođeno za 30. mart.

Možda do tada i sudijama stigne pravna pomoć od kolega iz Norveške i sa Kipra.

A pomoć koja je danas u vidu obezbjeđenja stigla optuženima, kako je to zabilježila i kamera TV Vijesti, bila je predmet interesovanja podgoričke policije.

Naime, po završetku suđenja, kod zgrade suda zaustavljena su i kontrolisana dva auta koja su vozili prijatelji optuženih.

Tokom detaljnog pretresa , nije pronađeno ništa što bi policiji dalo povod za preduzimanje daljih radnji prema Pljevljaku i Podgoričaninu koji su upravljali automobilima .

Bonus video: