Vukčević nakon presude suda u Strazburu: Dokaz da pravda u CG ne može biti dostižna sa ovakvim pravosuđem

Prošle godine je, na osnovu odluka i presuda suda u Strazburu iz budžeta isplaćeno nešto preko 76.000 eura. Te godine, u odnosu na 2015. bilo je i 28 odsto više zahtjeva prema Evropskom sudu u Strazburu
61 pregleda 5 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Printscreen (YouTube)
Milan Vukčević, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.02.2017. 18:19h

Nakon što je pet bivših radnika Radoja Dakića, pred Evropskim sudom u Strazburu, dobilo spor protiv Vlade koja mora da im isplati oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada, sada to očekuju i ostali radnici.

Njihovi predstavnici kažu da je tužbom obuhvaćeno oko 1.100 radnika i konstatuju da je odluka Evropskog suda dokaz da pravosuđe u Crnoj Gori ne funkcionise.

I dok zastupnica države u Strazburu Valentina Pavličić poručuje da država za tri mjeseca mora ispuniti odluku Evropskog suda, navodeći da ne zna ko je krivac za neizvršavanje sudskih sporova u Crnoj Gori, bivši predsjednik skupštinskog odbora za finansije konstatuje da je riječ o nebrizi i bahatosti Vlade prema svojim građanima.

"Taj slučaj se smatra donošenjem te odluke završenim, odnosno skida se sa liste. Obaveza nas, kao države, jeste da shodno članu 44 Evropske konvencije izvršimo odluku u roku od tri mjeseca", kazala je pravna zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić

Čak 1.8000 povjerilaca Radoja Dakića u Crnoj Gori ne može da naplati potraživanja, koja su godinama narasla na više od 50 miliona. Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević očekuje da će kao posljednja, biti i odluka Evropskog suda za još 1122 njegovih kolega, koji su obuhvaćeni tužbom iz 2010.

"U tužbi piše 1122 radnika koji su tada imali pravosnažnu presudu 2010. godine I čim je dobilo pet radnika, oni su samo bili prvi na spisku, ne vidim razloga zašto bi bilo odvojeno. Ovo je dokaz da pravda u Crnoj Gori ne može biti dostižna sa ovakvim pravosuđem i ovakvom elitom vlasti", rekao je predstavnik bivših radnika Radoja Dakića Milan Vukčevć.

Bivši predsjednik Odbora za finansije Aleksandar Damjanović odluke suda u Strazburu ovako komentariše.

"Najnovija presuda protiv Crne Gore, a u korist bivših zaposlenih Radoja Dakića, koja će kao i ostale biti izvršena na teret državnog budžeta, svjedoči o apsolutnoj neodgovornosti, odnosno nebrizi Vlade Crne Gore za štete koje država trpi zbog bahatosti i bezobrazluka odgovornih funkcionera", kazao je Damjanović

Kako će Vlada sada obezbijediti novac i zašto to nije uradila na osnovu presuda u domaćim sudovima, nego naknadno treba da izdvaja veće sume na osnovu presuda Evropskog suda u Strazburu, iz Ministarstva finansija danas TV "Vijesti" nije dobila odgovor. Zastupnica države pred sudom u Strazburu samo kaže da izvšenje presuda sprovode sudovi

"Vjerovatno nailazilo se na probleme u pogledu izvrsena tih presuda, čijom krivicom, mislim da to treba neko drugi treba da utvrđuje, i da se vidi šta je u tom dijelu moglo i je li moglo sta drugačije da se uradi", kazala je Pavličić.

Da je moglo drugačije misli Damjanović. On podsjeća da je parlament još prije pet godina pozivao Vladu da ovo pitanje rješava, prilikom donošenja budžeta za 2013. Zaključci parlamenta, ostali su, međutim bez reakcije Vlade.

"I dokle god budemo imali situaciju da izvršna vlast ne reaguje i najoštrije ne kazni svim mogućim sankcijama one funkcionere zbog čijih odluka trpi državni budžet imaćemo ponavljnje ovakvih stvari", rekao je Damjanović.

Damjanović podsjeća kako je i Državna revizoska institucija konstatovala da se godišnje iz budžeta izdvaja od 15 do 20 miliona za naknadu presuda protiv države, te da to govori o sistemskom problemu. Prema nalazima DRI, sudski radni sporovi od 2012. do 2015. iznosili su 71 milion eura, na štetu budžeta. Pavličić otkriva koliko je trenutno predmeta pred sudom u Strazburu

"Mi trenutno baratamo sa podatkom od nekih 180 ukupno u radu predstavki protiv Crne Gore. Od 2009. godine ukupno su donijete 24 presude. Ukupno je iz budžetaa isplaćeno nekih 679.808 eura, do januara 2016", kazala je Pavličić.

Prošle godine je, na osnovu odluka i presuda suda u Strazburu iz budžeta isplaćeno nešto preko 76.000 eura. Te godine, u odnosu na 2015. bilo je i 28 odsto više zahtjeva prema Evropskom sudu u Strazburu.

Bonus video: