Koprivica: Jednopartijskim izborima u Nikšiću narušava se princip tajnosti glasanja

Ukoliko se izbori ipak održe u zakazano vrijeme, sa DPS-om i SD-om na biračkim listićima, u koaliciji DF-SNP-Demos imaju plan B koji će razmotriti sa kolegama iz opozicije
136 pregleda 0 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Printscreen (YouTube)
Momo Koprivica, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.02.2017. 19:32h

To što na izborima neće imati takmace iz redova opozicije, nije skrenulo kurs vladajuće partije. Kampanju u Nikšiću nastavio je prvi čovjek DPS-a, odajući utisak zadovoljstva zbog prohodnosti na putu do novog mandata.

"Sa protivnicima, bez njih, potpuno nam je svejedno. Mi smo apsolutno spremni da obezbijedimo naše učešće na izborima, dominaciju", kazao je sinoć predsjednika DPS-a Milo Đukanović u Nikšiću.

Đukanović je ponovo optužio opoziciju da instruisana i finansirana interesima Rusije vodi antidržavnu politiku i da se bojkotom izbora još jednom oglušila o pravnu državu. Iz opozicije odgovaraju da upravo Đukanovic gazi sve pravne principe i sprovodi diktaturu.

"Opozicija je želeći da za sebe pribavi ekskluzivitet, dakle da bude van pravnog sistema države, odlučila da na taj način ucijeni državu", kazao je Đukanović.

"Jednopartijski i farsični izbori zakazani za 12. mart su suprotni pravu jer se narušava princip tajnosti glasanja na način da ko god izađe tog dana na glasanje zna se za koga se opredjeljuje, a to je suprotno principima izbornog sistema, ustavnog poretka i demokratije", kazao je Momo Koprivica iz Demokrata.

"Ovo što se sada radi na nikšićkoj političkoj sceni i uopšte političkoj sceni u Crnoj Gori očigledno ima samo u Sjevernoj Koreji Kim Džong Una, jer imate progon političkih protivnika i takmičenje partije same sa sobom", rekao je Janko Milatović iz Demkratskog fronta.

Da se sprema neobična izborna utakmica, vidljivo je i na ulicama. Uoči nastupajućih izbora na ulicama Nikšića nema puno promotivnog materijala. Sa bilborda poruke biračima šalje samo vladajuća partija.

Opozicija je spremna da uhvati priključak ukoliko se izbori odgode, a iako je predsjednik države Filip Vujanović negativno odgovorio na zahtjev SDP-a vjeruju da će ta odluka morati da se promijeni

"Nadam se da će preovladati razum i da ćemo svi učestvovati na izborima, ne zbog nas kao političkih partija već zbog građana", rekao je Milatović.

"Bojkot parlamenta na državnom nivou i bojkot izbora u Nikšiću nije situacija koju bi poželio prosječan birač Nikšića", kazala je Elma Adrović iz SDP-a.

Ukoliko se izbori ipak održe u zakazano vrijeme, sa DPS-om i SD-om na biračkim listićima, u koaliciji DF-SNP-Demos imaju plan B koji će razmotriti sa kolegama iz opozicije.

"U biračkim odborima imamo 40 posto predsjednika, imamo po dva predstavnika na svakom biračkom mjestu, pa neka se DPS zamisli šta mi možemo i šta će se desiti toga dana, neka razmišljaju", kazao je Milatović

Demokrate ukazuju na koordinaciju s ostatkom opozicije i isprovocirane Đukanovićevim pozivom Nikšićanima da izađu na izbore, takođe poručuju da neće sjedjeti skršenih ruku.

Bonus video: