Ni poslije 11 godina i 16,5 miliona eura Nikšić i dalje nema kolektor

Za famozni kolektor, opština Nikšić se zadužila 16 i po miliona eura na period od 20 godina, ali rezultata još nema, iako je prečistač nekoliko puta proglašavan završenim
153 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Grbović, vodovod Lukovo, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, vodovod Lukovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.02.2017. 19:38h

U predizbornu trku za vlast u Niksiću, kako stvari sada stoje, ulaze samo stranke vladajuce koalicije.

DPS-u kao najjačoj, građani su ukazali povjerenje i na prethodnim izborima, ali mnoga predizborna obećanja nisu ispunjena.

Tako nije završeno ni postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jedan od kapitalnih projekata, o kome se priča poslednjih deset godina.

Za famozni kolektor, opština Nikšić se zadužila 16 i po miliona eura na period od 20 godina, ali rezultata još nema, iako je prečistač nekoliko puta proglašavan završenim.

Nadležni su prvo odbili da objasne zašto se kasni sa njegovim puštanjem u rad, a onda su nakon našeg poziva požurili da se na lokalnoj televiziji pohvale kako postrojenje samo što nije počelo da radi.

Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić 18. septembar 2013. godine

"Mi bi tako sa kolektorom riješili sve ekološke probleme u gradu i mogli bi se onda dalje okrenuti prije svega razvoju ekonomije", kazao je Veselin Grbović, predsjednik opštine Nikšić 18. septembra 2013. godine.

Godinu kasnije, takođe na proslavi Oslobođenja grada, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda proglasio je praktično završenim, jer je tog dana pušteno u rad postrojenje za predtretman.

Realizacijom famoznog kolektora, koji u Nikšiću odavno važi za najkrupniji infrastrukturni projekat, značajno bi se riješili i širi ekološki problemi područja Zete, Danilovgrada, Podgorice, Skadarskog jezera, Bojane i Ulcinja.

Ipak, faza testiranja traje i dan danas, iako ga na isteku mandata Grbović računa kao gotovu stvar.

"Završili smo veliki broj infrastrukturnih projekata, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda", kazao je Grbović u februaru ove godine.

Kako navodno završeno postrojenje funkcioniše i kakvi su mu učinci, za našu televiziju nije htio da objasni glavni menadžer opštine Nikšić, Živko Kecojević.

Umjesto toga, nakon našeg poziva požurio je da se na lokalnoj televiziji pohvali kako postrojenje samo što nije počelo sa radom.

Ekolog Aleksandar Perović kaže da se u opštini vjerovatno hvale građevinskim radovima, jer na terenu nema vidljivih rezultata.

"Centralno postrojenje opštine Nikšić je u fazi testiranja izvjestan broj godina. Po nama faza testiranja nije puni kapacitet ako rezultati toga rada nisu zakonom ogrničene vrijednosti svih otpadnih materija koje izlaze iz tog postrojenja", kazao je Perović.

Prošle godine iz preduzeća Vodovod i kanalizacija povećali su i cijenu usluga za 40 posto, a kao jedan od razloga naveli su upravo puštanje u rad prečistača.

Na uredno dostavljena pitanja, odbili su da nam pojasne opravdanost ove odluke, a bez odgovora su ostali i u Ozonu.

"I tada smo reagovali i pozvali da se javnost obavijesti da li je postrojenje počelo da radi u punom obimu, da li su ispunjeni svi parametri i je li opravdalo svrhu tolike investicije. Mislite da je zloupotreba da je povećana cijena vode, a kolektor je samo u fazi testiranja? Pa, naravno, građani nisu platili proces testiranja, nego gotov proizvod, makar bi tako trebalo da bude", kazao je Perović.

Sistem je vrijedan 16,5 miliona eura, a finansira se iz sredstava Evropske investicione banke. Po tom osnovu opština Nikšić se zadužila na period od 20 godina, ali kako tvrde iz URE tu nije kraj.

"Kolektor nije završen. Opština Nikšić u 2017. godini ima obavezu da se dodatno zaduži za 930 000 eura i kada smo mi pokrenuli pitanje za šta je to novo zaduživanje, oni su tu obrazložili da je za kolektor i tu priznali da nije tehnički primljen. Znači da nisu ispoštovani svi uslovi", kazao je Rade Milošević iz GP URA.

Iz opštine su prethodno naveli da sistem obuhvata 26 objekata i da će kada počne sa radom zapošljavati između 15 i 20 ljudi.

Izvođač radova je Akvalija iz Španije u konzorcijumu sa firmom Hidroterm sa Kosova, a prema saznanjima URE posao ne rade kako treba.

"Zašto se toleriše izvođač? Mi ne znamo gdje je zapelo i to je ono gdje opština treba da da odgovor- zašto jedan projekat gdje je uloženo preko 16 i po miliona eura ne rad", kazao je Milošević.

Priča o kolektoru ulazi u 11 tu godinu

Bonus video: