Azilanti: Branili smo se; Mještani: Prolaznike su gađali kamenicama

Upravnik Centra za azilante je rekao da je incident prvo neprijatno iskustvo od otvaranja. Mještani, ipak tvrde da su u posljednje vrijeme učestale i krađe
193 pregleda 24 komentar(a)
Spuž azilanti, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Spuž azilanti, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.02.2017. 19:21h

Ni dan nakon incidenta u kom je lakše povrijeđen jedan Avganistanac, nema preciznih informacija o motivu sukoba između azilanata i mještana Spuža. Dok azilanti tvrde da su bili prinuđeni na samoodbranu, dio mještani uvjerava da su povod za tuču dali sami azilanti koji su prolaznike gađali kamenicama.

"Meni su demolirali kuću, lomljeno je staklo, krš je ispred kuće i tražim da se nešto preduzme za bezbjednost omladine i naše djece, jer imam unučad koji igraju ispred kuće", rekao je mještanin Ratko Roganović.

Jedan od azilanata koji je i sam prisustvovao incidentu tvrdi da su kamenice dolazile iz suprotnog pravca.

"Lokalno stanovništvo je došlo tu ispred Centra sa kamenjem. Onda je izašlo 20-ak policajaca. Policija je izašla iz tri automobila i upotrijebila suzavac. Ali ne znam šta je motivisalo lokalno stanovništvo da to uradi. Mi smo se branili. Juče policija se borila protiv azilanata, iako je tamo bio mještanin sa nožem. Oni su rekli da nema problema", rekao je azilant Hasan.

Detalje o samom incidentu ne otkrivaju ni nadležni u Centru za azilante, koji su zbog jučerašnje tuče imali sastanak sa predstavncima Uprave polcije, UNHCR-a i Kancelarije Ombudsmana.

"Zajedno smo obavili razgovore sa svim azilantimau centru. Ukazali im kao što im stalno ukazujemo na potrebu da poštuju propise države u kojoj su dobili azil, znači Crne Gore. Poštovanje kućnog reda. To je redovna procedura", rekao je upravnik Centra za azilante Duško Jovićević.

Jovićević kaže da je jučerašnji incident prvo neprijatno iskustvo od otvaranja Centra za azilante. Mještani, ipak tvrde da su u posljednje vrijeme učestale i krađe. To potvrđuju i prodavci u lokalnom marketu.

"Kada sam bio pored kase njih su dvojica bila, napunili džepove čokoladom uzeli i još. Neko je uzeo paket piva i bačili ga na onu livadu"rekao je prodavac Radomir Novović.

Roganović tvrdi da se dešavaju i krađe ispred kuća.

"Ako nešto stavite ispred kuće, uveče ga ne možete naći. Bila obuća, odjeća, veš. Sve kradu oko kuća", kaže Roganović.

Jovićević tvrdi da u Centru nemaju inormaciju da se to dešava

U vezi incidenta Uprava policije se zvanično nije oglasila.

Bonus video: