DOBILI PO PET MJESECI ZATVORA

Državljani Srbije priznali da su nasilno htjeli da uđu u Skupštinu Crne Gore

Kao dokazi mogli su se čuti i razgovori između optuženih kojih su pribavljeni mjerama tajnog nadzora, a među kojima se našao i razgovor optuženog Mihaila Čađenovića sa liderom DF-a Andrijom Mandićem
127 pregleda 60 komentar(a)
Aleksandar Aleksić, Perica Andrić, Miloš Aćimović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Aleksić, Perica Andrić, Miloš Aćimović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2017. 18:46h

Priznanje krivice, audio iskaz svjedoka, te telefonski razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora, samo je dio dokaza koje je predsjednik Višeg suda Boris Savić izveo tokom ročišta na kojem je razmatrao sporazume koje su trojica srpskih državljana Aleksandar Aleksić, Perica Andrić i Miloš Aćimović potpisali sa Specijalnim tužilaštvom, priznavši da su bili dio grupe koja je planirala teroristički napad u noći izbora 16.oktobra.

Optuženi su i danas ponovili da su došli u Crnu Goru, kako bi pokušali nasilno da uđu u Skupštinu.

Aleksić i Andrić su objasnili da su poziv i novac za put dobili od Mirka Velimirovića, koji je ranije takođe priznao krivicu dok je Aćimović došao na poziv optuženog Aleksića.

Nakon njihovog priznanja odslušan je audio zapis – saslušanje srpskog bezbjednjaka Slavka Nikića, pred srpskim tužilaštvom, obavljeno 19. janura. Nakon što mu je tužiteljka predočila slike, on je Ananija Nikića, kog crnogorsko tužilaštvo takođe sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, prepoznao kao osobu koja je dolazila kod njega sa, kako ga je on nazvao, lažnim Rusom, da ga pitaju može li nešto da uradi u Crnoj Gori što bi izazvalo pažnju javnosti.

Ovaj svjedok je do detalja opisao susret sa tim osobama ali nije mogao da se sjeti kada se sa njima sastao. Dodao je da je, zbog sumnje da mu neko nešto sprema, zamolio prijatelja da slika vozilo kojim su navodno došli Nikić i izvjesni Rus te da je kasnijim provjerama utvrdio da "reno fluens" pripada, prema jednom izvoru, jednom Albancu iz Tuzi, dok mu je drugi izvor kazao da vozilo pripada lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Dodao je i da je tada prvi put čuo za Mandića i da je političar. Ovaj sjedok je dodao i da ne voli Mila Đukanovića ni njegove nastupe ali da bi, bez obzira na to, sve odmah prijavio nadležnim organima, da je znao da iko želi da baci kamen na njega.

Dodao je i da ne može da opiše koliko mu je žao prvoosumnjičenog u slučaju državni udar Bratislava Dikića ali samo iz jednog razloga - što je dozvolio sebi takvu blamažu.

Kao dokazi danas su se mogli čuti i razgovori između optuženih kojih su pribavljeni mjerama tajnog nadzora, a među kojima se našao i razgovor optuženog Mihaila Čađenovića sa liderom DF-a Andrijom Mandićem

U razgovoru koji je obavljen 26. januara ove godine, Mandić traži od svog vozača Čađenovića, koji je prošle nedjelje uhapšen zbog stvaranja kriminlane organizacije, da se nađu negdje i razgovaraju. Čuo se i razgovor Čađenovića sa poslanikom Fronta Slavenom Radunovićem, od 16. januara, kada je vozač dobio poziv da se javi Specijalnom tužiocu.

U tom razgovoru Radunović mu saopštava da se čuo sa bratom, koji je daleko i traži od Čađenovića da se nađu bez mobilnih telefona i van auta. Ovakvo komuniciranje, kako tvrdi specijalni tužilac Saša Čađenović, nije uobičajeno.