"Lokalne uprave da plaćaju zavisnicima rehabilitaciju u JU Kakaricka gora"

Danilovgradska uprava već je odlučila da svakom zavisniku iz te opštine plati tretman koji mjesečno košta 230 eura
120 pregleda 1 komentar(a)
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Centar za odvikavanje od narkotika , Kakaricka gora, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.02.2017. 18:46h

Državni savjet za sprječavanje zloupotreba droga pozvao je lokalne uprave da zavisnicima sa svoje teritorije, plaćaju troškove rehabilitacije u Javnoj ustanovi na Kakarickoj gori u Podgorici.

Danilovgradska uprava već je odlučila da svakom zavisniku iz te opštine plati tretman koji mjesečno košta 230 eura.

Iz NVO sektora upozoravaju da su i dalje otvorena brojna pitanja kada je riječ o borbi protiv narkomanije.

Danilovgradska uprava odlučila je da za zavisnike od psihoaktivnih supstanci sa teritorije ove opštine plaća 230 eura mjesečno, za tretman odvikavanja u ustanovi na Kakarickoj Gori.

Državni savjet za sprječavanje zloupotrebe droga, kojim je predsjedavao predsjednik države Filip Vujanović, preporučiće svim lokalnim upravama da urade isto.

"Danilovgradska opština je donijela Odluku da tu trećinu, koja je jedini izdatak za samog zavisnika i njegovu porodicu, da je ona pokriva. Savjet će dati preporuku i ostalim opštinama da slijede taj primjer, da materijalno koštanje ne bude ograničavajući faktor za jednog zavisnika da svoj tretman započne", istakao je Jovan Bulajić iz NVO Preporod.

Nakon sjednice Državnog savjeta u Institutu za javno zdravlje, nije bilo izjava za javnost. Saopšteno je da je razmotrena Informacija policije o aktivnostima na sprečavanju i suzbijanju krijumčarenja i zloupotreba opojnih droga za 2016 godinu.

"U ovom periodu je otkriveno 188 krivičnih djela, što je uvećanje od 2, 1 posto u odnosu na prethodnu godinu, sa 155 krivičnih prijava protiv 194 lica", navodi se u saopštenju.

Član Komisije za droge, Saša Mijović, nije bio pozvan, na sjednicu Državnog savjeta. Međutim, godinama već ukazuje nadležnima da se u borbu protiv jedne od najvećih društvenih pošasti mora krenuti sa poznavanjem preciznih podataka

"Mi nemamo registar, ne znamo koji je to broj zavisnika, koja je procjena broja zavisnika, licitiramo samim brojem, mi u nevladinom sektoru kažemo da ima između deset i 15 hiljada", rekao je Saša Mijović, član Komisije za droge (NVO 4Life).

"Predstavnici javnih institucija se služe nekim podacima koji su poprilično bajati i mislim da nisu adekvatni za upotrebu. Ono što je potpuno očigledno i ono što mislim da ćemo se svi složiti je da broj zavisnika raste", rekao je Bulajić.

Iz civilnog sektora podsjećaju i da žene nemaju gdje da se liječe, te da se nedovoljno pažnje poklanja zavisnicima od alkohola.

S: Saša Mijović, član Komisije za droge (NVO 4Life)

"Nedostaju kapaciteti za liječenje žena zavisnica, i u Kliničkom centru Crne Gore, i u bolnici u Kotoru, to je nešto što smo u vidu preporuke uputili da bi trebalo izgraditi jednu ustanovu, Centar za bolesti zavisnosti", kazao je Mijović

"Nije problem u nekoj supstanci, već je problem u zavisnosti. To su ljudi koji itekako trpe. Čije porodice trpe, kada uđete malo dublje u tu problematiku, kada vidite koliko je broj saobraćajnih nezgoda, koliko je slučajeva porodičnog nasilja koji su prouzrokovani zavisnošću od alkohola", objasnio je Bulajić.

Iz NVO sektora naglašavaju da se institucije moraju više posvetiti prevenciji zavisnosti, posebno u Podgorici, gdje živi trećina stanovništva.

Bonus video: