Problem za mještane Kličeva: Školska ulica opasna za djecu

"Ovdje ima škola koja je u blizini od nekih 700 metara, koja broji 900 đaka. Ta djeca nisu u mogućnosti, posebno gdje mi sad stojimo da pređu ovaj dio puta. Svaki roditelj zastupa svoje dijete, a mi smo se okupili da bismo ovo bar svom gradu predočili", istakao je Predrag Gajić, mještanin Kličeva
353 pregleda 4 komentar(a)
Školska ulica, Kličevo, Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Školska ulica, Kličevo, Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.02.2017. 19:18h

Školska ulica u Kličevu, jednom od najnaseljenijih nikšićkih naselja, zadaje prave probleme njenim stanovnicima, posebno otkako je počela rekonstrukcija kličevskog bulevara.

Radovi su uslovili izmještanje saobraćaja upravo na pomenutu ulicu koja je i inače neuslovna i puna rupa, a osim toga putanja je do škole velikom broju djece.

Mještani Kličeva apeluju na nadležne da se napravi trotoar da bi se djeca mogla kretati normalno i bez rizika, a skreću pažnju i na sporedne ulice koje vode do Školske, a nisu asfaltirane, iako su godinama kod nadležnih "na listi prioriteta".

Iz Opštine Nikšić kažu da će o problematičnim ulicama u gradu biti riječi naredne sedmice.

Ulica je mala i puna rupa, a saobraćaj veliki. Mještani Kličeva koji žive duž Školske ulice navikli su na koračanje kroz lokve i zaglavljivanje u rupama, ali ne žele da na to pristanu njihova djeca.

"Ovdje ima škola koja je u blizini od nekih 700 metara, koja broji 900 đaka. Ta djeca nisu u mogućnosti, posebno gdje mi sad stojimo da pređu ovaj dio puta. Svaki roditelj zastupa svoje dijete, a mi smo se okupili da bismo ovo bar svom gradu predočili", istakao je Predrag Gajić, mještanin Kličeva.

"Ja sam ovdje doselio 1980. Djeca su moja više odrasla, nikad nije bila bolja, nego još gora", kazao je Vidak Kilibarda, mještanin Kličeva.

Situaciju su pogoršali radovi na kličevskom bulevaru koji su u toku, a zbog kojih se saobraćaj najvećim dijelom upravo ovdje odvija.

Mještani pozdravljaju infrastrukturne pomake, ali negoduju što sve predugo traje i ide njima na štetu. Roditelji strepe i zbog male širine ceste.

"Od otprilike 11.000 stanovnika 80 posto stanovnika je usmjereno na ovu ulicu, što je uslovilo 30 udarnih rupa. Bulevar je ok za ove ljude što ga koriste dolje, ali ovdje naša djeca treba da se snalaze, da se veru uz ograde, da se snalaze u saobraćaju koji nije primjeren za ovaj profil ulice", rekao je Nebojša Dabović, mještanin Kličeva.

"Ovo je sad lijepo stanje koje smo zatekli, ali ima tri dana baš je bilo neuslovno. Apelovao bih sad na nadležne, jer se radi bulevar evo 10 godina, pa se svake nastavlja po 200-300m, a ovo im je alternativni put", kazao je Gajić.

Sporedne ulice - Školska 4 i 5 u još su gorem stanju, jer nemaju čak ni asfalt, iako su kod nadležnih navodno više puta ušle u program asfaltiranja.

SYNC: Nebojša Dabović, mještanin Kličeva

"To je haos, ovdje na ovom dijelu napravi se lokva dubine 15 cm koju nijedno dijete ne može da prođe. Prisiljeni su da kroz ovo dvorište prolaze, vidite da je ograda probijena", rekao je Dabović.

Mještani pričaju da su im nadležni u Opštini Nikšić do sad izlazili u susret samo krpeći rupe onda kada su postajale preduboke, a od pomoći za ono što su predlagali im, kako kažu, nije bio ni predsjednik mjesne zajednice.

"Rješenje može da se nađe kao u Straševini prije 15-ak godina, gdje je mogo manja populacija. Odradili su neki trotoar, koliko toliko... nije neke velike širine, ali postoji, jednostavno je fizički odvojeno kretanje pješaka i kretanje automobila", rekao je Dabović.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović u telefonskom razgovoru kratko je kazao da će sljedeće sedmice održati sastanak na kom će odlučiti o tome koje ulice će u narednom periodu imati prioritet u asfaltiranju, a razmatraće se i problemi Školske ulice.

Bonus video: