GLOBALNA KAMPANJA

Pogledajte kako se plesalo u Podgorici: "Milijarda ustaje" protiv nasilja nad ženama

Stigla je i jasna poruka - da ustanemo i kažemo - Stop nasilju. Ženske organizacije i Unija slobodnih sindikata pozvale su žene da prijavljuju nasilje a nadležne institucije da sprovode zakone i kažnjavaju nasilnike
229 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2017. 19:51h

U okviru globalne kampanja protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Milijarda ustaje" danas se ponovo plesalo na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Stigla je i jasna poruka - da ustanemo i kažemo - Stop nasilju. Ženske organizacije i Unija slobodnih sindikata pozvale su žene da prijavljuju nasilje a nadležne institucije da sprovode zakone i kažnjavaju nasilnike.

U globalnom plesnom performansu "Milijarda ustaje", i ove godine se širom svijeta poziva na još jaču solidarnost u borbi protiv nasilja nad ženama.

IT Najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama ovog puta stavlja fokus na eksploataciju žena.

Iz Sindikata ponavljaju da je materinstvo glavna barijera za žene na tržištu rada, i nažalost teško dokaziva.

"Kad žena želi da se ostvari kao majka poslodavac u skladu sa Zakonom, po isteku ugovora, može da joj da lagano otkaz. Sve se to dešava upravo u jednom nedemokratskom ambijentu, gdje država na odgovarajući način ne štiti "žene", kazala je Lidija Pejović iz Unije slobodnih sindikata.

Da se o nasilju nad ženama ne smije ćutati, saglasan je i zamjenik Zaštitnika ljudskih prava Siniša Bjeković.

"Zakoni i strategije su tu, a jesmo li i mi? Neka ovaj dan bude poruka zdravog razuma, ove note glas civilizacije, a ova otvorena srca okrenuta suncu i cijelom čovječanstvu, opomena da su i zločini i žrtve tu oko nas i među nama, ne okrećimo im leđa i ne zatvarajmo oči, kao da se ništa ne dešava", kazao je Bjeković.

A dešava se, upozoravaju iz Sigurne ženske kuce, da je u posljednje dvije godine u Crnoj Gori ubijeno šest žena u porodično-partnerskom nasilju.

Kažu da samo četvrtina, od ukupnog broja prijava policiji, dospije i do Tužilaštva.

"U 80 odsto presuda izrečene su uslovne osude, čašćavaju nasilnike. Molimo sudstvo i tužilaštvo, kao i policiju, da samo spovode zakon u djelo, da kažnjavaju nasilnike, da ima manje prebijenih i ubijenih žena. U to ime ja vas pozdravljam sa pozdravom - ustanimo i kažimo stop nasilju", rekla je Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće.

Na podgoričkom trgu danas je bilo malo muškaraca koji su zaplesali. Jedan od njih je 17-godišnji Balša.

"Naravno da je važno da se podrži, i evo ja plesom podržavam, svake godine sam dolazio do sad, pa evo i ove", kazao je Balša.

Ipak, to što mnogi ne plešu, ne znači da ne podržavaju borbu protiv nasilja nad ženama.

"Pa, dobro, mi smo po prirodi ovako sa dvije noge što se tiče plesa, ali mislim kad smo već došli, podržavamo, i ne bih se složio da je ovdje puno ugroženih žena, mislim da ih mi dosta ovako i čuvamo", kazao je Svetozar.

Ples je organizovala Sigurna ženska kuća, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, UNDP-a i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Planetarnu kampanju "Miljarda ustaje"pokrenula je prije 16 godina američka feministkinja Iv Ensler, a u Podgorici je održana peti put.

Galerija

Preporučujemo za Vas