Opština Tivat će dobiti 320.000 eura za unapređenje energetske efikasnosti

Jedan od odobrenih projekata je i onaj pod nazivom "IRENE: Interregional Renewable ENErgy efficiency network" u kojem je partner Opština Tivat
0 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.02.2017. 13:47h

Opština Tivat dobiće sredtva iz evropskih fondova za sprovođenje još jednog projekta prekogranične saradnje, a koja će biti utrošena na unapređenje energetske efikasnosti na javnim objektima u tom gradu.

Naime, Zajednički odbor za nadgledanje Interreg IPA prekograničnog programa BiH-Hrvatska-Crna Gora odabrao je 21, od ukupno 164 dostavljena predloga projekata za finansiranje i odobrio rezervne liste projekata po prioritetnim linijama.

Jedan od odobrenih projekata je i onaj pod nazivom "IRENE: Interregional Renewable & ENErgy efficiency network" u kojem je partner Opština Tivat.

Projekat je napisao i kandidovao Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat u okviru prioriteta 2. "Zaštita životne sredine, unapređenje prevencije rizika i pomocija odžive energije i energetske efikasnosti".

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje životne sredine i unapređenje održivog korišćenja prirodnih resursa u prekograničnom području, kroz zajednički razvoj i povezivanje lokalnog energetskog menadžmenta i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Partneri u "IRENE" projektu, pored Opštine Tivat, su: Agencija za razvoj Zadarske županije - ZADRA NOVA, Zadarska županija, NVO Eko Centar Delfin iz Kotora, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar.

"U sklopu ovog projekta Opština Tivat će raditi na rekonstrukciji javne rasvjete u širem centru grada, kao i ugradnji solarnih kolektora na sportskoj dvorani Župa za grijanje tople sanitarne vode. Ukupno vrijednost projekta je oko 2 miliona eura, od čega Opštini Tivat pripada oko 320.000 eura", kazala je juče portparolka tivatske Opštine Branka Čelanović.

Bonus video: