Presuda Šariću u ponedjeljak

Prvom presudom, koja je ukinuta, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a u ponovljenom postupku pojedini svjedoci tužilaštva, kako je to isticala odbrana, nisu teretili Šarića
530 pregleda 0 komentar(a)
darko šarić, Foto: Screenshot (Youtube)
darko šarić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 07.12.2018. 18:50h

Za Darka Šarića prvi put se čulo prije 9 godina, u oktobru 2009, kada je urugvajska policija, u sada već čuvenoj akciji Balkanski ratnik, zaplijenila 2,8 tona kokaina u luci Santjago Vaskez. Par mjeseci kasnije, u januaru 2009. Šarić i zvanično postaje najpoznatiji Pljevljak, kada je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Nakon višegodišnjeg skrivanja, 18. marta 2014. godine, predao se srpskim vlastima, kada je uhapšen i preko Crne Gore prebačen u Beograd. Otada se nalazi u pritvoru a javnosti ni do danas nisu poznate okolnosti pod kojima se predao.

U Specijalnom sudu u Beogradu u ponedjeljak će njemu i njegovim saradnicima biti izrečena nova presuda za šverc ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Iako je Šarić prvom presudom u julu 2015. godine, koja je kasnije ukinuta, osuđen na 20 godina zatvora, neizvjesno je kakva će biti nova odluka.

Ovo naročito pri činjenici da u ponovljenom postupku pojedini svjedoci - saradnici u svojim iskazima, kako je to isticala odbrana, nisu direktno teretili Šarića.

Da nije kriv i da droga koja je zaplijenjena nije njegova, tokom višegodišnjeg suđenja tvrdio je i sam Šarić. U više navrata je optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe. Nepoznato je i dalje da li su srpski istražitelji pokrenuli istrage o njegovim tvrdnjama i ako jesu - šta je istragama utvrđeno.

Šarićevi advokati u završnim riječima tvrdili su da nema dokaza da je on organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain prekookeanskim brodovima iz Urugvaja, Brazila i Argentine. Po njihovoj ocjeni, najvažniji dokazi tužilaštva su nepostojeći - svjedoci saradnici u svojim iskazima nijesu iznosili optužbe na račun Šarića, a prisluškivani razgovori su nezakoniti.

S druge strane, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od suda da Šarića kao organizatora kriminalne grupe osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora. Kao ključne dokaze ponovo su ponudili prisluškivane telefonske razgovore optuženih i izjave svjedoka -saradnika. Optužbu potkrjepljuju i brojnim dokazima pronađenim tokom pretresa kuća optuženih, iz kojih je navodno utvrđeno da je prihod koji su imali od kokaina bio 47 miliona eura.

Bonus video: