NALAZI FORENZIČARA PREOKRENILI ISTRAGU

Vojinović ubijen u eksploziji bombe

Time će po ko zna koji put pasti u vodu osnovane sumnje policije, koja je u ovom slučaju samo par sati nakon istrage, potrčala da objavi svoje sumnje i pokušala da prikaže kako su na dobrom putu da rasvijetle ovaj događaj
531 pregleda 45 komentar(a)
Krivi most eksplozija, Foto: Luka Zeković
Krivi most eksplozija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2017. 18:50h

Rezultati vještačenja stručnjaka danilovgradskog Forenzičkog centra preokrenuli su smjer istrage pokrenute nakon što je krajem decembra prole godine kod Krivog mosta u Podgorici stradao Miloje Vojinović.

Njihovi nalazi ukazuju da je ovaj Pljevljak ubijen u eksploziji bombe a ne da je, kako su to istražitelji naveli nakon događaja, stradao zato što je nestručno rukovao eksplozivom koji je prevozio.

Pljevljak Miloje Mrđan Vojinović, 29. decembra prošle godine u ulici Vukašina Markovića kraj Krivog mosta u Podgorici nije poginuo zbog nestručnog rukovanja ekslozivom, koji je navodno prevozio.

Vojinović je ubijen - to su , kako pouzdano saznaje naša Televizija, utvrdili vještaci forenzičkog centra u Danilovgradu.

Time će po ko zna koji put pasti u vodu osnovane sumnje policije, koja je u ovom slučaju samo par sati nakon istrage, potrčala da objavi svoje sumnje i pokušala da prikaže kako su na dobrom putu da rasvijetle ovaj događaj.

"Pored ovog vozila,„Tojota Rav 4“ podgoričkih registarskih oznaka, na oko četiri do pet metara od vozila, pronađeno je desetak pakovanja vojnog eksploziva, težine oko 1 kilograma. Eksploziv koji je pronađen pored vozila se nalazio u kesi, koja je djelimično nagorjela od dejstva požara u vozilu. Ova činjenica, kao i druge okolnosti utvrđene na licu mjesta, upućuju na to da je lice koje je smrtno stradalo u događaju, a koje je upravljalo vozilom „Toyota Rav 4“, u ovom vozilu prevozilo navedeni eksploziv, koji je nađen pored vozila", glasilo je zvanično saopštenje policije.

Svoje mišljenje policija ipak nije potvrdila ni skoro mjesec kasnije, kada je našoj televiziji na pitanje da li utvrđeno kako je Vojinović stradao, stigao odgovor istovjetan saopštenju.

"Osim činjenica koje su do sada utvrđene, na sumnju da je M.V. navedenom prilikom, kada je smrtno stradao, u vozilu prevozio eksploziv ukazuje i preliminarni nalaz vještaka iz oblasti požara, eksplozija i havarija", saopštili su iz policije.

Jedno su ipak pogodili istražitelji. Vojinović jeste prevozio eksploziv ali onaj koji mu je za sada nepoznata osoba postavila ispod automobila a potom ga aktivirala daljinskim putem. Naš sagovornik blizak istrazi objašnjava da su krajevi iskidanih limova, koji su preostali od automobila kojim je upravljao Vojinović, bili savijeni unutra što je prvi i ključni uslov koji upućuje na zaključak da eksploziv nije bilo unutar već izvan automobila.

Zvaničnu potvrdu naših saznanja iz Tužilaštva nijesmo uspjeli da dobijemo. Kratko su nam kazali da im nalaz vještaka još nije dostavljen.

Zbog čega se odugovlači sa dostavljanjem nalaza nije poznato, ali možda odgovor leži u ovim našim saznanjima ali i tome što će vještaci onim što budu dostavili, održati još jednu lekciju istražiteljima.

Riječ je o poznavanju eksploziva. Kako saznajemo, kilogram eksploziva koji je pronađen prilikom pretrage terena nije vojni, kako se to tvrdilo, već privredni.