Krivokapić: Protesti neizbježni ako se što prije ne sjedne za pregovarački sto

"Vlada je na potezu. Ona zna šta je osnovni zahtjev – ponavljanje izbora i tu nema spora. Lopta je u dvorištu Vlade. Umjesto da pokušava da rješava krizu, barem političku, Vlada produbljava i ekonomsko-socijalnu i političku krizu i to joj je dijagnoza – pogubljene Vlade, a u ekonomsko socijalnom dijelu i potpuno odnarođene vlade", kazao je Krivokapić
106 pregleda 51 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ranko Krivokapić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.01.2017. 18:49h

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapic kazao je da je Vlada Crne Gore na potezu kako bi se postigao kompromis o povratku opozicije u parlament i poručuje da će protesti biti neizbježni, ukoliko se što prije ne sjedne za pregovarački sto.

Krivokapić je u intervjuu Televiziji "Vijesti" naglasio da ponavljanje izbora i rješavanje afere "državni udar" ostaju ključni uslovi opozicije za razgovor o rješavanju političke krize.

Na izjavu premijera Duška Markovića kako čine sve da opoziciju vrate u parlament, odgovara da je Vlada pogubljena i da samo produbljuje političku, ali i ekonomsko-socijalnu krizu.

Na pitanje hoće li u skorije vrijeme opozicija imati neku inicijativu prema vlasti, kako bi se našao kompromis u vezi sa njenim zahtjevima, ili se prvi korak očekuje od Vlade, Krivokapić je odgovorio da je lopta u dvorištu Vlade.

"Vlada je na potezu. Ona zna šta je osnovni zahtjev – ponavljanje izbora i tu nema spora. Lopta je u dvorištu Vlade. Umjesto da pokušava da rješava krizu, barem političku, Vlada produbljava i ekonomsko-socijalnu i političku krizu i to joj je dijagnoza – pogubljene Vlade, a u ekonomsko socijalnom dijelu i potpuno odnarođene vlade", kazao je Krivokapić.

Premijer Duško Marković je prošle sedmice u Briselu rekao da Vlada snažno i posvećeno čini sve da opoziciju vrati u parlament. Kako ste Vi doživjeli premijerovu poruku?

"Pa isto kao onu da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori odlična, to je na istom stepenu i ozbiljnosti i odgovornosti. Naravno, u Briselu se ne govori da će izbori biti 2020., jer znamo tačno da se traži dogovor sa opozicijom.Očekujem, iako im je izgleda voda ušla u uši, da će kroz pritisak upravo teških problema u kojima se Crna Gora nalazi i naše zelje da to rješavamo i kroz tako krnje i nelegitimne institucije, da vratimo tu stvar, da rješavamo probleme", istakao je Krivokapić.

Evropski parlamentarci i juče su ponovili da je važno da se sve političke strukture u Crnoj Gori kroz parlament uključe u političke procese. U opoziciji se, međutim, razmišlja i o protestima - DF kaže da je vrijeme za proteste, lider Demosa Miodrag Lekić ne isključuje taj vid borbe – Sta je Vaš stav?

"Pa naš stav je upravo to što smo rekli u platformi, da treba učiniti sve da se pokušamo dogovarati, da sjednemo što prije, a ako se bude otežalo onda, kao i svugdje, protesti su krajnje sredstvo kada ne funkcionišu institucije. Želimo da damo šansu i ovako krnjim institucijama i krnjoj Vladi da rješavamo problem kroz politički dogovor, ako toga ne bude, onda će protesti postati neizbježni", objasnio je Krivokapić.

U fokusu su, svakako i predstojeći izbori u Nikšiću. SDP I URA idu samostalno. Da li je izlazak opozicije u više kolona vjetar u jedra za DPS i zašto uopšte izlazite na izbore u Nikšiću, bez ispunjavanja uslova koje tražite od vlasti?

"Treba dati šansu jer je to jedini način da, ipak, ne pobijedimo sa 10, nego sa 20 odsto razlike koje DPS neće moći da nadomjesti zloupotrebama Mislim da odlazak u više kolona ne šteti opoziciji, da daje više izbora i unutar opozicije", rekao je lider SDP-a.

Vi ste jedini iz opozicije koji ćete u parlament, ako se bude glasalo o NATO. Zamjerate li drugima što neće, kao sto oni negdje Vama zamjeraju što hoćete?

"Ta odluka mora imati nekoga ko ima nesporan politički i moralni legitimitet i autoritet u međunarodnoj zajednici, za budućnost. Ostaviti je samo parlamentu državnog udara ili kupljenim parlamentarcima bi bila istorisjka šteta za Crnu Goru i ne zamjeramo nikome što neće biti, mi imamo obavezu da budemo. To je odluka koja u suštini ima elemente istorijske trajnosti za Crnu Goru i u zato joj SDP mora dati autoritet, moralni i politički za budućnost, a DPS će biti prošlost i ne treba on da nam odredi taj trenutak", rekao je Krivokapić.

Bonus video: