Porodica Sjekloća iz Nikšića jedva sastavlja kraj sa krajem

Sjekloće sa četvorogodišnjom ćerkom i jednogodišnjim sinom žive od 95 eura socijalne pomoći. U kući je uslovna samo jedna prostorija, ali se i u njoj, bez vode i struje koja je odavno isključena jedva snalaze. Ni ogrijeva nemaju dovoljno
398 pregleda 31 komentar(a)
Snežana Sjekloća, Foto: TV Vijesti screenshot
Snežana Sjekloća, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 30.01.2017. 20:37h

Iako mladi, željni rada i napretka, Luka i Snežana Sjekloća iz nikšićkog naselja Dragova Luka jedva preživljavaju.

Nezaposleni, sa dvoje male djece- od četiri i jednu godinu, žive od socijalne pomoći, seleći se od kuće do kuće, jer u svom domu nemaju ni ono najosnovnije.

Ni ovdje ni tamo- tako svoj i život tek formirane porodice opisuje dvadesetosmogodišnji Luka Sjekloća.

Bez posla i zarade nije u stanju da održava staru kuću u Dragovoj Luci, pa ni porodicu na okupu.

"Kad je vrijeme ovako, kad su kiše ovdje se napravi poplava. Ja sam kod svoje majke, ona je kod svoje. Pomognu nam koliko mogu. Kad ugrabite da se vratite? A kad, kad je sunce, onda čim padne mrak, oko 4-5 pređemo tu kod babe da se malo ugrijemo, jer ona ima struju", kazao je Luka Sjekloća.

"Porodica smo, a ne živimo zajedno", dodala je njegova supruga Snežana.

Sjekloće sa četvorogodišnjom ćerkom i jednogodišnjim sinom žive od 95 eura socijalne pomoći. U kući je uslovna samo jedna prostorija, ali se i u njoj, bez vode i struje koja je odavno isključena jedva snalaze. Ni ogrijeva nemaju dovoljno.

"Ovdje se može naložiti, da skuvam ručak, hljeb i nešto, da ugrijem vodu, djecu da okupam", kazala je Snežana.

"Živjeli smo i privatno, 60 eura sam taj smještaj plaćao, struju", kazao je Luka.

Luka koji je po struci automehaničar ne zazire od bilo kakavog posla i priznaje da mu je užasno teško što u punoj životnoj i radnoj snazi umjesto da radi prima pomoć države.Rijetki povremeni poslovi slaba su pomoc za kućni budžet .

"Kažu posao je tu, ima ga, ali neće omladina da radi. Svak hoće da radi, samo mi dajte posao, ja hoću. Prvi bih radio, za 100 eura, 100 eura" kazao je Luka.

"Zaduži se od mjeseca do mjeseca, nekad nam ništa ne ostane, samo nešto namirnica. I onda kad nam dijete zatraži kao i svako dijete- prosto te stegne. Nekad ni pelene...", izjavila je Snežana

Kada svrate u kuću u kojoj bi se najradije skrasili, osim vlage i trošnih zidova, dočekaju ih stare i jedva upotrebljive stvari. Mladi bračni par željan rada zato prvi put moli za pomoć.

"Neko da pomogne oko građevinskog materijala, što je potrebno da se opremi, ili ugovor za struju, ne znam... Da je posla, isto bi na neki način bilo lakše" kazala je Snežana.

Sjekloćama je pakete pomoći nedavno uručila NVO Banka hrane. Iz te organizacije apeluju da je porodici potrebna hrana, odjeća, pokućstvo, materijal za adaptaciju kuće, drva za ogrijev, kao i pomoć oko izmirenja troškova struje.

Pošto ni Luka ni Snežana nemaju telefon, zainteresovani da pomognu mogu to učiniti preko kontakta Banke hrane, a novac za pomoć porodici može se uplatiti kod Prve banke, na ime Luka Sjekloća.

Bonus video: