Da li će nakon smjena u vrhu policije iste rezove napraviti i ANB?

Nakon smjena u vrhu policije, postavlja se pitanje odgovornosti i operativaca ANB-a za loše stanje bezbjednosti na primorju
220 pregleda 5 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Printscreen (YouTube)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.01.2017. 18:58h

Grupa pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, pod dirigentskm palicom Ilije Živanovića, poslednjih 6-7 godina u okvriru svojih poslova se bavi stanjem bezbjednosti od Ulcinja do Herceg Novog i prikupljanjem podataka o organizovanom kriminalu. U prevodu, zaduženi su za praćenje svih narkoklanova na primorju, ali i njihovo kriminalno djelovanje na međunarodnom nivou. Način na koji to rade je strogo čuvana tajna ali nije da moraju imati sve podatke o narko grupama i likvidacijama u Baru, Kotoru, Budvi i Herceg Novom. Po Zakonu, zadatak bezbjednjaka je da spriječe djelatnost organizovanih kriminalnih grupa, koje, kako se spekuliše, drogu godinama uvoze preko luke Bar i Risna.

Nakon smjena u vrhu policije, postavlja se pitanje odgovornosti i operativaca ANB-a za loše stanje bezbjednosti na primorju.

"Nijesam ja toliki stručnjak da bi se bavio baš tim procjenama koga treba pozvati na odgovornost i da li treba pozvati nekoga na odgovornost. U svakom slučaju vrijeme će pokazati ko je za šta odgovoran i da li je za nešto odgovoran. Ono što podržavam to je da se svi organi institucija sistema funkcionišu, rade po zakonu a svi pojedinci da daju puni doprinos", kazao je član odbora za bezbjednost Milorad Vuletić (DPS).

Koliki su doprinos dali službenici Agencije i koliko su požrtvovano radili, javnosti nije poznato. Svoje izvještaje dužni su da podnose direktoru ANB-a Dejanu Peruničiću, koji je bi trebalo da pomogne policiji i tužilaštvu u sprječavanju sukoba klanova. Sudeći po ishodu, njihovi izvještaji i saradnja sa drugim istražiteljima tokom prošle godine nisu bili od neke koristi jer se desilo čak devet mafijaških likvidacija na primorju. Da li je za to kriva loša operativa ili nešto drugo što bi moglo predmet istrage protiv tih bezbjednjaka to je nešto čime treba da se pozabave njihovi nadređeni.

"Mnogo razvijene zemlje sa mnogo jačim obavještajnim službama ogromnog tehnološkog napretka koji se koristi za te stvari ne mogu do kraja da isprate te slučajeve, tako da tu mislim da ANB nije u nekom smislu neposredno i direktno odgovorna nego je to rezultat jednog tranzitskog dešavanja koji se kod nas dešava i da je to zadatak svih u sistemu, ne samo jedne institucije, jednog organa nego svih zajendo jedino na taj način možemo kvalitetno i valjano odgovoriti na te izazove", rekao je član odbora za bezbjednost Vujica Lazović (SD).

I navodni šef škaljarskog klana Jovica Vukotić nedavno kazao da ima i pripadnika ANB-a, koji se nalaze na platnom spisku mafije.

Ako se likvidacije i obračuni narkobandi pominju kao jedan od razloga da se Crna Gora u svijetu predstavlja kao zemlja organizovanog kriminala, eto još jedan razlog da se zapitamo šta radi tajna policija, u kojoj se sve glasnije šuška, da će smjena biti uskoro i to počev od samog vrha. Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost ipak TV "Vijesti" nije dobila odgovore na pitanja da li će biti smjena zbog loše bezbjednosne situacije.

Bonus video: