Mještani Ulotine: Prijeti nam ekološka katastrofa

Svoje nezadovoljstvo mještani Ulotine pokazali su nedavno i blokadom puta
264 pregleda 0 komentar(a)
Ulotina, Foto: Printscreen (YouTube)
Ulotina, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 28.01.2017. 18:45h

Nedavna odluka države da dozvoli koncesionarima eksploataciju šume iznad njihovih kuća, teško je pogodila mještane Ulotine kod Andrijevice. Zbog te odluke, kako kažu, njihovom selu prijeti ekološka katastrofa.

"Možete zamisliti tolike mašine kad uđu u tom dijelu šume i desi se da istoči neka velika količina goriva I maziva, to direktno ide u naše vodovode I naše potoke sa kojih navodnjavamo naša imanja", rekao je mještanin Ulotine Rade Vlahović.

Kako se zbog velikog nagiba često dešavaju lavine i obrušavanje kamena i stijena, šuma u gazdinskoj jedinici Piševska rijeka-Zeletin od nekoliko hektara, godinama je predstavljala zaštitni pojas iznad Ulotine, zbog čega nije bilo njene sječe.

"Kad odozgo oni izbuše te vlake i tim vlakama kad svaka kapljica sa brda i kad bude da se snijeg otapa to mora tim putanjama ta će voda doći na naša imanja i pijesak će da bude, kamen, to ćemo morati mi da čistimo", kazao je mještanin Ulotine Dragoslav Vučelić.

Svoje nezadovoljstvo mještani Ulotine pokazali su nedavno i blokadom puta.

"Mi smo pokušali jedno jutro da spriječimo ulazak mašina u šumu i izašli na put ali nas je policija sklonila i zaprijetila da ako se to ponovo desi da ćemo svi biti privedeni kod sudija za prekršaje čak možemo I da platimo tom oni ga ne zovu više koncesionar nego kupac drveta na panju da mu možemo platiti štetu koja nastane što toga dana ne radi", kazao je Vlahović.

Zato od nadležnih traže hitno zaustavljanje devastacije ovog područja. Zahtjev za prekid sječe šume i probijanje puteva iznad njihovog sela te raskid ugovora sa koncesionarima, koji je potpisalo njih stotinu, mještani Ulotine uputiće narednih dana i Vladi. Premijeru Dušku Markoviću poručuju i da će se oštro suprotstaviti namjeri države i pojedinaca, da na Vođeničkom potoku, koji prolazi kroz Ulotinu, prave male hidroelektrane.

Bonus video: