Sedam mjeseci od pokušaja ubistva Olivere Lakić: Policija i tužilaštvo ne saopštavaju nove detalje

142 pregleda 3 komentar(a)
uviđaj Olivera Lakić napad, Foto: Boris Pejović
uviđaj Olivera Lakić napad, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.12.2018. 18:33h

Sedam mjeseci nakon pokušaja ubistva Olivere Lakić, policija je prećutala pitanja TV Vijesti o rezultatima dosadašnje istrage:

  1. Šta je policija za sedam mjeseci istrage otkrila u vezi sa slučajem pokušaja ubistva novinarke Vijesti Olivere Lakić?
  2. Da li su istražni organi uspjeli da saznaju gdje se nalazi grupa, ranije nedostupna policiji, koja se dovodi u vezu sa krivičnim djelom pokušaja ubistva novinarke Lakić?
  3. Budući da policija u istrazi sarađuje sa FBI-em, čime je u konkretnom slučaju rezultirala ta saradnja?

Odgovor tužilaštva, koji potpisuje drzavna tužiteljka Lepa Medenica, stao je u jednu formalnu rečenicu:

"U predmetu formiranom povodom ranjavanja novinarke ND 'Vijesti' – O.L., o čemu smo vas više puta obavještavali, izviđaj je u toku i prikupljaju se dokazi relevantni za donošenje odluke u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Neposredno nakon pokusaja ubistva Olivere Lakić, premijer Duško Marković izjavio je da ce ukoliko napadač uskoro ne bude uhapšen, uslijediti kadrovske promjene.

On je tada naglasio i da će direktori i rukovodstvo službi u nadležnosti vlade biti mijenjani sve dok se ne nađu oni koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve. Zato smo pitali da li je došlo vrijeme za smjene?

Iz Vladinog biroa za odnose sa medijima stigao je sljedeći odgovor:

"Podsjećamo Vas da je izjava predsjednika Vlade Duška Markovića, na koju se pozivate u pitanju, data 11. maja 2018. godine te da je nakon nje došlo do promjena na rukovodećim pozicijama, prije svega u Upravi policije koja je 30. jula dobila novog direktora.

Premijer ostaje snažno posvećen pitanju medijskih sloboda i potrebi rješavanja napada na novinare. Vjeruje da će nadležni organi, policija ali i tužilaštvo koje rukovodi istragama, otkriti počinioce i eventualne nalogodavce napada, ali takođe razumije da je potrebno vrijeme za pribavljanje kvalitetnih dokaza".

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je 8. maja uveče ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Lakićevu je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu.

Bonus video: