"BEZBJEDNOSNA SITUACIJA ZABRINJAVAJUĆA"

Reakcije na izjavu Kaluđerovića: Kome služi rad ANB-a?

Dugogodišnji član odbora za bezbjednost i lider PZP, Nebojša Medojević, nije iznenađen viješću , ali bi volio da dobije odgovore na neka važna pitanja
121 pregleda 9 komentar(a)
Dejan Peruničić, Foto: Savo Prelević
Dejan Peruničić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.01.2017. 18:22h

Bivši član skupštinskog odbora za bezbjednost, Velizar Klauđerović, objelodanio je sinoć da je na sjednici ovog tijela u julu prošle godine, direktor ANB-a Dejan Peruničić, priznao da se srijeće sa osobom koja u ukupnoj javnosti Crne Gore slovi za najpoznatije lice iz oblasti kriminalnog podzemlja.

“Prvo je pokušao da izbjegne odgovor, ali kada sam ponovio pitanje, priznao je da se srijeće. Toga dana na sjednici sam ga pitao da li ima sa Branislavom Mićunovićem bilo kakve rodbinske, kumovske ili tazbinske veze i srodstvo. Rekao je ne, ali i da ne odbija da se srijeće sa bilo kim ko želi sa njim da se sretne. Neka javnost cijeni koliko je potrebno i koliko je nužno da direktor ANB-a treba da sjedi i vjerovatno pije kafu sa takvim licima”, kazao je Kaluđerović.

Dugogodišnji član odbora za bezbjednost i lider PZP, Nebojša Medojević, nije iznenađen viješću , ali bi volio da dobije odgovore na neka važna pitanja

“Imali smo više saslušanja, kako su propale neke velike akcije, zašto velike regionalne agencije ne komuniciraju sa crnogorskim službama bezbjednosti, zašto Mićunović nije pod mjerama tajnog nadzora, a u evidencijama naših službi vodi se kao šef budvanskog klana. Nije gospodin Kaluđerović nije ništa novo rekao, to mi već znamo, novo je što, vjerovatno zbog politčkog neiskustva, bivši šef tehnike ANB, a sada na žalost iz penzije vraćen kao dirketor agencije, to nespretno priznao”, rekao je Nebojša Medojević.

I u nevladinom sektoru smatraju da ovaj podatak mora da zabrine svakog u društvu. Stevo Muk iz Instituta Alternativa, kaže da ova informacija traži odgovor, prvo od samog direktora ANB, a onda i od sadašnjeg i bivšeg premijera.

“Tu maglovitu kominkaciju i saradnju ta dva svijeta, svijeta onih koji se bore protiv kriminala i onih koji mu pripadaju, treba razjasniti, prije svega institucijama sistema . Milsim da ova izjava gospodina Kaluđerovića treba da bude jedan podsticaj toj debati, jer čini mi se da je mnogo toga izrečeno u parlamentu i na parlamentarnom odboru, a da je nekako ostalo u institucijama”, kazao je Stevo Muk

Medojević kaže da posjeduje dokaze o uključenosti ANB-a u kriminalne radnje, koje mu dostavljaju izvori iz službi bezbjednosti, ali da bi odavanje imena tih ljudi za njih imalo fatalan ishod, kako i za policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

“Inspektor Slavoljub Šćekić je vjerovao u sistem, prikupio podatke, krenuo u oprecionalizaciju, kada je trebao da dobije političku podršku, kada je to što je znao dostavio na veći nivo rukovodstva policije, kriminlaci su saznali i ubili su ga”, kazao je Medojević.

“Nije mali broj onih koji tvrde da vrlo lako može desiti da služba poput ANB bude, zaista privatna služba nekog iz svijeta politike, odnosno vlasti, ili još gore da bude privatna služba nekog iz svijeta kriminala. I to je prvo pitanje na koje bi ANB trebalo da odgovori- kome služi njen rad”, rekao je Muk.

Lider PZP, zaključuje da je bezjednosna situacija u zemlji zabrinjavajuća, a da posebno brine činjenica, da je Vlada izabrala najopasniji metod obračuna sa kirminalom, odnosno da je dozvolila međusobne likvidacije i eliminacije bez suđenja. On ocijenjuje da bi to moglo da eskalira na način da su sljedeće žrtve političari.

Preporučujemo za Vas