ASK "ZAGUBILA" 200.000 EURA

CDT: Ispada da je Haris Džinović dao nenovčani prilog SD

"Imali smo primjer nastupa Harisa Džinovića u kampanji SD-a za koji su po izvještaju Socijaldemokrate izdvojile 3.000 eura, a analizom svih objavljenih cijena nastupa Harsia Džinovića taj iznos nije 3.000 nego je deset puta veći. Znači da je Haris Džinović dao nenovčani prilog SD", kazao je Koprivica
15 komentar(a)
Harid Džinović, SD, Podgorica, Foto: Screenshot
Harid Džinović, SD, Podgorica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 25.01.2017. 20:16h

Analiza Izvještaja Agencije za sprječavanje korupcije o nadzoru i kontroli finansiranja u toku kampanje za parlamentarne izbore 2016. koju je uradio Centar za demokratsku tranziciju, potvrđuje manjkavosti u radu ovog organa.

Agencija, čija je uloga da kontroliše ograničenja u vršenju javnih funkcija, te utvrđuje postojanje sukoba interesa, svoj posao, tvrde u CDT-u, obavlja samo površinski. Podaci CDT-a tako su pokazali da su partije za reklamiranje na televiziji, umjesto milion i 300 , koliko stoji u Izvještaju Agencije, potrošile još 200 hiljada eura, koje nisu registrovane .

Partije Agenciji nisu dostavile ni troškove rada na terenu, a u Izvještaju nema ni konkretnog objašnjenja zašto su neka ministarstva u predizbornom periodu trošila više novca nego što je zakonom dozvoljeno. Ovo su samo neki propusti koje Agencija za sprječavanje korupcije u svom Izvještaju iznosi bez dubljih objašnjenja i analize.

"Dakle 200 hiljada eura se negdje izgubilo u toj analizi Agencije, pa ili nijesu prijavljeni ili su ostvareni popusti partijama, koji kasnije nisu prijavljeni kao nenovčani prilozi. Dakle tu postoji jedna razlika koju agencija mora da objasni", kazao je Dragan Koprivica iz CDT-a.

U izvještaju Agencije se navodi i da nijedna politička partija nije primila nenovčane priloge, što bi značilo da nijedan privredni subjekt nije dao nikakav popust političkoj partiji i da nijedan član političke partije nije učinio nikakvu uslugu partiji besplatno.

Koprivica navodi i primjer

"Imali smo primjer nastupa Harisa Džinovića u kampanji SD-a za koji su po izvještaju Socijaldemokrate izdvojile 3.000 eura, a analizom svih objavljenih cijena nastupa Harsia Džinovića taj iznos nije 3.000 nego je deset puta veći. Znači da je Haris Džinović dao nenovčani prilog SD", kazao je Koprivica.

Zabrinjava i tvrdnja Agencije da, u periodu u kojem je zbog sumnji na zloupotrebe državnih resursa formirana i Vlada izbornog povjerenja, zloupotreba ipak nije bilo.

"Na osnovu čega je Agencija formirala ovaj stav, jer se navodi da su provjeravali samo one informacije koje su dostavljale institucije, ali se nisu bavili kontrolom tačnosti tih podataka", kazala je Anđelija Lučić iz CDT-a.

Izvještaj ne sadrži ni informacije zašto su pojedina Ministarstva neposredno prije izbora imala i do 30 puta veću prosječnu mjesečnu potrošnju. Prednjači Ministarstvo saobraćaja, čija je potrošnja preko 30 odsto veća, zatim Ministarstvo nauke, sa 10 puta većom potrošnjom, a tu su Ministarstvo odbrane, kulture, te Ministarstvo za informaciono društvo, sa dva puta većom potrošnjom.

"Ove pojave agencija obrazlaže samo ranije preuzetim obavezama institucije", kazala je Lučić.

Znacajno su bile povecane I jednokratne socijalne pomoci opstina , mjesec uoci izbora , ali nema podataka je li taj novac namjenski trošen.

Na sajtu Agencije nema budžeta za 2016.i 2017.godinu, čime automatski krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Netransparentan rad kao i loš sistem komunikacije sa građanima i medijima, takođe su problemi Agencije koja bi, podsjećaju u CDT-u, trebalo da bude najtransparentnija.

Preporučujemo za Vas