Preventivni ginekološki pregledi su najbolji način da se zaštitite od raka grlića materice

U okviru Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice Dom zdravlja Podgorica je u šoping centru Delta city, organizovao ljekarske timove, koji su ženama dijelili informacije i preporuke u vezi sa preveniranjem bolesti, ali i načinom liječenja
292 pregleda 0 komentar(a)
rak grlića materice, Foto: Shutterstock
rak grlića materice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.01.2017. 19:24h

Karcinom grlića materice drugo je najčešće maligno oboljenje kod žena, a preventivni ginekoloski pregledi najbolji su način da sebe zaštitite.

Ginekolozi međutim upozoravaj da žene u Crnoj Gori još nemaju svijest o važnosti prevencije, a podsjećaju i da je neobicno važno zdravo živjeti.

U okviru Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice Dom zdravlja Podgorica je u šoping centru Delta city, organizovao ljekarske timove, koji su ženama dijelili informacije i preporuke u vezi sa preveniranjem bolesti, ali i načinom liječenja.

.

Saška Cebalović (25) redovno odlazi na ginekološke preglede i to savjetuje i svojim prijateljicama.

"To svaka žena treba da radi, na svakih šest mjeseci", kazala je Cebalović.

U Crnoj Gori godišnje od 100.000 žena 18 oboli od karcinoma grlića materice.

Iako nadležne zdravstvene ustanove često apeluju i pozivaju na redovne preventivne preglede, odziv pacijentkinja i dalje nije zadovoljavajući

"Ako danas dođete na ginekološki pregled, mnogo ćete više dobiti, nego ako dođete za mjesec dana, tri, pet..uvijek treba doći, nema razloga za strah. Moram da kažem da taj nivo, kad prođe taj preinvazivni period, kad dođe prema invazivnom , danas se fantastično dobro liječi, godine živote su mnogo produžene u odnosu na prošlost i nema mjesta strahu", kazao je Milovan Jovanović, ginekolog.

Ginekolozi upozoravaju da je rak grlića materice čest kod žena u reproduktivnom zdravlju.

"Imamo invazivne forme kod žene od 30 godina, što je strašno, ili nije počela da rađa ili je na sredini svoje reproduktivne produkcije, zato je ta priča jako ozbiljna ne samo po tom broju, nego je jako važno da te porodice spašavamo, jer rak grlića materice ne unesreći samo porodicu nego i društvo", kazao je Jovanović.

Ključ je u prevenciji, ali na tom polju važnu ulogu igraju muški partneri.

"To mora biti zajednička borba i jednog i drugog partnera, da on shvati da on nije dominantan ako je promiskuitetan i pri tome ne štiti svoju voljenu osobu", kazao je Jovanović .

Rak grlića materice je drugo najčešće maligno oboljenje kod žena. Zato nikada ne zaboravljajte.

"Kad se na vrijeme otkrije to se riješi antibioticima ili nekom blažom terapijom a kada to uzme maha onda nažalost bude kasno", rekla je Cebalović.

Bonus video: