"NEMA DOVOLJNO LJUDI"

Žabljak: U jeku sezone posjećenost nije na zavidnom nivou

Dominiraju domaći gosti, a tu su i turisti iz regiona, najviše iz Srbije i Albanije
57 pregleda 20 komentar(a)
Žabljak, Foto: Printscreen (YouTube)
Žabljak, Foto: Printscreen (YouTube)
07.02.2019. 06:00h

Ljubitelji zimskih sportova na Savinom kuku ovog vikenda imaju dobre uslove za skijanje.

"Prvi dan smo došli ovdje, pred školu malo djecu doveli i lijepo je u svakom slučaju", kazao je turista iz Bosne i Hercegovine.

Lijepo vrijeme i uređene staze ipak nisu dovoljni da crnogorski  zimski turistički centar u špicu sezone zabilježi značajniju posjećenost.

"Unazad dva, tri dana ta posjećenost je naglo porasla i na nekom je optimumu. Kažem još nisu maksimalni kapaciteti, ali je posjeta zadovoljavajuća. Kako u privatnom smještaju tako i hotelima ima 45 do 50 posto popunjenosti kapaciteta", kazala je Vanja Krgović Šarović iz Turističke organizacije Žabljak.

Da ovo, ipak, može biti nagovještaj boljeg nastavka sezone, nadaju se iz uprave Ski centra Durmitor, gdje smatraju da su uradili dovoljno da privuku turiste.

"U funkciji su tri staze ukupne dužine oko tri kilometra koje opslužuju dva ski lifta, žičara Savin kuk, jedan dvosjed do međustanice te žičare i dječiji ski lift. Što se tiče posjećenosti to je na nekom nivou od 200 posjetilaca radnim danom i vikendima do 400 posjetilaca", kazao je izvršni direktor Ski centra Durmitor Miloš Popović.

Dominiraju domaći gosti, a tu su i turisti iz regiona, najviše iz Srbije i Albanije. Da to nije ni nalik regionalnim centrima koji su prebukirani i da bi Žabljak morao biti popunjeniji odnosno ponuditi više, utisak je gostiju sa strane.

"Nema dovoljno ljudi, trebalo bi da ih je više. Da je više zimskih sportova, manje mora, više snijega. Trebalo bi to upotpuniti raznim sadržajima, kao u Sloveniji, ili Sjeverna Italija- imaju više sadržaja", kazao je turista iz Beograda.

 A umjesto da brinu o novim sadržajima, turistički radnici se svake sezone iznova  suočavaju sa istim problemima.

"Došlo do zaleđivanja vode u objektim i pod zemljom, razlog tome je loša bezbjednost, odnosno loše planiranje infrastrukture, vjerovatno nije urađeno po standardima", kazala je Krgović Šarović.

Ugostitelji tvrde da su cijene pristupačne i na nivou prethodnih godina, te da je njihova poslovna politika da boravak na snijegu i skijanje postanu dostupni svima. Ipak, pozanto je da godinama unazad Žabljak kuburi sa lošim kapacitetima, a jedan od velikih propusta zimskog turističkog centra je i neposjedovanje topova za pravljenje vještačkog snijega.