Tik uz popularno skijalište, a dva mjeseca nemaju vodu

Iako žive u turističkom mjestu, tik uz skijalište Savin kuk od turista bi se najradije sakrili, a kažu da ih je po nestanku vode napustilo i do 200 porodica koje ovdje imaju vikendice
190 pregleda 13 komentar(a)
Motički gaj, Foto: Printscreen (YouTube)
Motički gaj, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 21.01.2017. 18:23h

I dan bez vode je mnogo, no za mještane Motičkog Gaja na Žabljaku slavine su presušile još prije dva mjeseca. Cisterne sa vodom koje im dopremaju vatrogasci i jedna privatna firma nisu dovoljne za sve potrebe domaćinstva. Zato, ne kriju ogorčenje .

"Količina otprilike četiri kubika vode, to je za jednu porodicu sa 7-8 članova nedovoljno. Otežavamo i rad vatrogasne jedinice, oni posjeduju samo jedno vozilo", kazao je mještanin Ratimir Stijepović.

"Meni su došla unučad. Nama prijeti zaraza jer dva mjeseca nemamo vodu, moramo da se okupamo, da pijemo. Vodu kupujemo u gradu, pored naše durmitorske vode, mi kupujemo vodu", rekao je mještanin Milanko Šarović.

Iako žive u turističkom mjestu, tik uz skijalište Savin kuk od turista bi se najradije sakrili, a kažu da ih je po nestanku vode napustilo i do 200 porodica koje ovdje imaju vikendice. Milanko se za kuću snalazi, ali ne i za apartmane.

"Pumpu ubacam u rezervoar da bih uključio struju da punim rezervoar unutra u kući. Ovo nije bilo ni prije pedeset godina. Bio sam popunjen 1. i 2. januara, a onda sam sve morao da otkažem", kazao je Šarović.

Muči se i Ratimir, koji takođe nema kome da poželi dobrodošlicu.

"Hoće li turisti da piju vodu iz bistijerne? Naravno da neće. Ovo je samo tehnička voda, nije za piće i upotrebu , osim za kupatilo i pojenje stoke", rekao je mještanin Ratimir Stijepović.

Mještani kažu da su zbog problema sa vodom turisti i prethodnih sezona brzo pakovali kofere, a kao jedan od uzroka vide i neplansku gradnju.

"Nerad i neznanje, u centru grada nam je Crno jezero, da li je problem jedna potopna pumpa kojom ćemo uzimati vodu iz jezera, kojom ćemo obezbijediti vodu za cio grad i okolna sela. Koga krivite za stanje? Komunalno preduzeće koje očigledno ne radi svoj posao", kazao je Šarović.

"Ekspanzija 2006-2010, napravljeno je mnogo vikendica. Mnogi su se nelegalno prikopčali na vodovod", kaže Stijepović.

Iako je ovaj kraj, naročito pod snijegom bajkovit, zbog problema sa vodom, ali i strujom koja kako kažu mještani zna da iznenadi, mnoge kućice vrijede manje.

"Ako imate kakvih batal para, imate šansu da jeftino kupite vikendicu. Zadnjih dana januara zbog stalnih problema sa vodom preko 100 vikendica na ovom području se prodaje", kazao je Šarović.

Iz Motičkog gaja podsjećaju da je njihov kraj posjećen i ljeti, kada ga svojim katunom zovu najviše Podgoričani i Primorci koji ovdje nađu utočište od vrućine. Nadležnima šalju apel da im dovedu vodu prije nego ih turisti precrtaju.

Bonus video: