"Dokazi o nestanku kaseta sa stanice dvije godine u fioci VDT"

Dokumentacijama sa dokazima koji nijesu bili izneseni na suđenu i dalje stoji u fioci Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stakovića, tvrde u NVO Voz neprebola
393 pregleda 18 komentar(a)
voz Bioče, Foto: Screenshot (YouTube)
voz Bioče, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.01.2017. 19:14h

Članovi nevladine organizacije “Voz neprebola” pred još jednu godišnjicu željezničke nesreće na Bioču, u kojoj je prije jedanaest godina poginulo 47, a povrijeđeno više od 200 ljudi, i dalje zahtijeva istinu o slučaju u kojem su izgubili članove porodica.

"Podnesak koji stoji u fioci VDT od NVO stoji već pune dvije godine. Vjerovatno je jos u izviđaju. U tom podnesku postoje nedvosmisleni dokazi o nestanku audio kaseta sa željezničke stanice u Podgorici", kazao je Vesko Vlahović iz NVO "Voz neprebola".

Nezadovoljni ishodom suđenja, u ovoj NVO godinama traže ponavljanje sudskog postupka. Zbog nesreće na Bioču je na šest godina osuđen samo mašinovođa Slobodan Drobnjak, a 11 zaposlenih u Željeznici je oslobođeno odgovornosti.

"Moram da kažem da smo mi svojevremeno napravili i tužbu u Strazburu. Prvo naše pravosuđe nije nam pravovremeno dostavilo presudu, a mi kada smo to u pravnom obliku poslali sudu dobili smo obavještenje da se naš zahtjev odbacuje jer na je istekao rok za žalbu", kaže Vlahović.

Ali njihova tuga zbog gubitka najbližih nema rok trajanja rok trajanja, a nadaju se da ga nema ni pravda.

"Najstrašnije od svih lekcija iz novije crnogorske istorije, a naročito žrtve ove tragedije ne treba da budu evocirane samo na godišnjicu tragedije. Niti smo tražili mnogo, niti očekujemo suviše. Tek odgovoran odnos najodgovornijih, kako bi bilo očuvano dostojanstvo žrtava udesa", dodaje Vlahović.

Obilježavanje godišnjice željezničke tragedije na Bioču planirano je za 22.i 23. januar u Bijeljom Polju i na mjestu nsreće na Bioču. Organizatori očekuju obustavljanje željezničkog saobraćaja za vrijeme trajanja događaja, a mole i da se ne oglašavaju sirene.

Bonus video: