Matern: Opozicija da bude u parlamentu prilikom odlučivanja o članstvu Crne Gore u NATO

Matern je poručio da Crna Gora može da bude veoma zadovoljna dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi
4 komentar(a)
Hans Ginter Matern, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Hans Ginter Matern, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 19.01.2017. 20:48h

Predstavnici svih građana trebalo bi da budu u parlamentu prilikom odlučivanja o članstvu Crne Gore u NATO-u, smatra amabsador Njemačke u Podgorici, Hans Ginter Matern.

"Najvažnija stvar na putu pridruživanja zemlje NATO-u je odluka koja se donosi u parlamentu. I bilo bi dobro da kada se o ovom važnom pitanju bude diskutovalo i odlučivalo da svi građani budu predstavljeni u Skupštini“, kazao je on u Info centru Centra za demokratsku tranziciju.

To je, kako je rekao, odluka crnogorskih građana, i njih treba pitati da li smatraju da je važno da njihovi predstavnici budu u parlamentu.

"Ukoliko smatraju da treba, onda je na građanima i da svojim političkim predstavnicima kažu da treba da budu u parlamentu“, dodao je Matern.

Kako je rekao, Vlada šalje predlog na glasanje parlamentu, a nakon toga građani kroz svoje predstavnike odlučuju o tome. „A nakon odluke u parlamentu, Vlada šalje dokument Vašingtonu i izražava želju da bude članica“.

Matern je poručio da Crna Gora može da bude veoma zadovoljna dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi.

"Većina zemalja NATO članica je već ratifikovalo. Kao što ste izvještavalo u medijima, „da“ je već rečeno Crnoj Gori u Njemačkoj“, kazao je on.

Matern je objasnio proceduru ratifikacije Protokola u Njemačkoj, koja ima dva doma parlamenta i oba moraju reći svoje mišljenje.

"Odluka će biti donijeta u februaru. Očekujemo da će se ponovo reći da nema ništa protiv, tako da će parlamentarna procedura biti završena. Nakon obavljene procedure u Njemačkoj, Vlada šalje dokument Vladi Sjedinjenih Američkih Država, jer je ona odgovorna za Sporazum o NATO-u“, rekao je on.

Prema riječima Materna, tek kada svih 28 zemalja članica bude saglasno i sve vlade pošalju dokumenta u Vašington, tek tada generalni sekretar može poslati zvanični poziv.

"Nakon toga crnogorski parlament raspravlja o tome i ako da zeleno svjetlo, Vlada dokument šalje Vašingtonu“, dodao je on.

Matern je rekao da su zemlje koje su već ratifikovale sporazum poslale jasan signal onima koji taj signal žele da čuju.

"Zemlje koje su završile proces ratifikacije žele da vide Crnu Goru u Alijansi. To je signal za Vladu Crne Gore, javnosti i građanstvu. U Crnoj Gori će parlament donositi tu odluku, kao i u drugim zemljama članicama“, naveo je on.

Činjenica je, kako je rekao, da postoje zemlje kojima se ideja o članstvu u NATO manje ili više sviđa.

"Činjenica je da nema prava na veto osim u parlamentu, ukoliko građani odnosno njegovi predstavnici u parlamentu ne budu imali većinu kad se bude glasalo u parlamentu“, kazao je Matern.

Upitan da prokomentariše navode o pokušaju državnog udara u toku izbornog dana u Crnoj Gori, Matern je rekao da njemačka Vlada i kolege iz Evropske unije čekaju i zainteresovani su da vide šta će dalje Specijalno državno tužilaštvo uraditi u daljem procesu.

"Očekujemo jasni i transparentni proces u kojem će se utvrditi ko je i šta uradio u toku izbornog dana“, rekao je Matern.

Bonus video: