Lokalni izbori u Nikšiću: Opozicione stranke nastupiće samostalno

Na posljednjim izbornima u Nikšiću, nakon slučaja Drago Đurović, DPS je sa SDP-om pomeo opoziciju koja je svega nekoliko mjeseci ranije bila bolja. Tada su uzeli 23 odbornička mandata a DF, SNP i Pozitivna Crna Gora zajedno 18
66 pregleda 21 komentar(a)
Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 18.01.2017. 18:48h

Opozicione partije na oktobarskim parlamentarnim izborima u Nikšiću su osvojile zajedno više glasova nego DPS i njeni koalicioni partneri.

Na parlamentarnim izborima u oktorbru 2016. godine 23.000 Nikšićana je zaokružilo neku od partija opozicije dok je kod vlasti - DPS sam uzeo 21.500, a ostali svega 1.300 što je ukupno skoro 22.800.

Taj podatak bio je znak za opoziciju da bi mogla da se dogovori oko zajedničke liste na martovskim lokalnim izborima. Ipak, od toga neće biti ništa. Već sada se može reći da opozicija 12. marta ide u više kolona. U DF-u žale zbog toga, ali ne sumnjaju u uspjeh opozicije.

"DF je već počeo kampanju. Opozicija ima velike šanse u Nikšiću da pobijedi. Da se sa skoro održanih parlamentarnih izbora, da se to to pretvori u odborničke mandate, opozicija bi u Nikšiću imala većinu", kazao je Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.

URA je prva zvanično saopštila da ide samostalno i odavno počela sa kampanjom.

Kako saznaje TV Vijesti u SDP-u, njihove analize na terenu, pokazuju da bi trebalo da pred građane Nikšića idu sami i tako će najvjerovatnije i biti.

Iz Demosa kažu da su otvoreni za koalicije, ali će konačnu odluku donijeti Glavni odbor stranke, uvažavajući mišeljenje lokalnog odbora.

I SNP će konačnu odluku donijeti na stranačkim organima narednih dana, ali poručuju da nije dobro što opozicija nije uspjela da nađe zajednički dogovor.

"Ipak i nastup opozicije u nekoliko kolona je bolji nego pojedinačni izlaz svih politčkih subjekata. Iz iskustva iz 2012. kada je opzicija imala preko 5.000 glasova više od DPS, imali smo samo jednog odbornika više. E pa sada neka razmisle i građani i politički subjekti šta to znači. Uz napomenu da je odbornički mandat vrijedio nešto prek 1.000 glasova, u umjesto da imamo pet odbornika više, imali smo samo jednog, I to se zvaršilo kako se završilo", kazao je predsjednik OO SNP Nikšić Dragutin Raičević.

I dok se u javnosti moglo čuti da je možda moguća zejdnička lista DF-a i SNP-a, u Frontu ne razmišljaju na tom fonu.

"Kad već ne može da se ide sa jednom jedinstvenom opozicionom listom, najbolje da se napravi jedna lista, pod znacima navoda, koju će činiti stranke građanske opozicione orjentacije, a druga lista narodna opozcija koju bi prevdodio DF. Mislimo da bi to bio najbolji modus, ako ne može da se ima jedinstvena lista", rekao je Đukanović.

Da uspjeh opozicije u Nikšiću ne zavisi od broja kolona, smatraju i Demokrate Alekse Bečića. Kako nezvanično saznajemo u toj stranci, Demokrate tvrde da od parlamentarnih izbora bilježe rast podrške, pa će i oni vjerovatno samostalno. Iako u DF ne sumnjaju u pobjedu opozicije u Nikšiću, poručuju da bi što prije trebalo formirati vlast u Kotoru, jer bi to bila dobra poruka za birače.

"Što se tiče DF budite sigurni da ćemo sve uraditi da dođe do smjene vlasti u Kotoru, ali na žalost ne pitamo se mi, postoje neke stranke koje se još uvijek nazivaju opozicionim", kaže Đukanović.

Na posljednjim izbornima u Nikšiću, nakon slučaja Drago Đurović, DPS je sa SDP-om pomeo opoziciju koja je svega nekoliko mjeseci ranije bila bolja. Tada su uzeli 23 odbornička mandata a DF, SNP i Pozitivna Crna Gora zajedno 18.

Bonus video: