SAD daju "zeleno svjetlo"

Ako američki Senat, kako se očekuje, do petka ratifikuje Pristupni protokol Crne Gore, ostaće još sedam članica NATO-a koje treba da u potpunosti ratifikuju taj dokument o pristupanju Crne Gore Alijansi
0 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Senat SAD, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.01.2017. 18:26h

Američki Senat, večeras, u 21 sat po našem vremenu, raspravljaće o ulasku Crne Gore u NATO, a očekuje se da će senatori dati "zeleno svjetlo" za ratifikaciju pristupnog protokola.

Za to je potrebno da glasa dvije trećine senatora, a o ratifikaciji se raspravlja svega nekoliko dana prije inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Ako američki Senat, kako se očekuje, do petka ratifikuje Pristupni protokol Crne Gore, ostaće još sedam članica NATO-a koje treba da u potpunosti ratifikuju taj dokument o pristupanju Crne Gore Alijansi.

U DPS-u su, optimisti.

"Očekujemo da će to večeras uraditi i Senat SAD, da će oni biti 23. koji ce ratifikovati Sporazum. Siguran sam da će to večeras biti urađeno i da će za to postojati apsolutna većina, odnosno, više od dvije trećine će, siguran sam, senatora glasati za ratifikaciju sporazuma", rekao je funkcioner DPS-a Tarzan Milošević.

Ratifikacija je početkom decembra odgođena, jer nije bilo vremena za pojedinačno izjašnjavanje senatora, pa je protokol mogao biti usvojen jedino jednoglasno. Primjedbe su, međutim, imala dva senatora iz redova Republikanaca.

O pristupnom protokolu u Senatu raspravlja se svega nekoliko dana uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa koji je u kampanji izrazio ozbiljne rezerve po pitanju NATO-a. U vladajućoj partiji su ipak sigurni da neće biti nikakvih prepreka za članstvo ni sa Trampom.

"Ne, mi smo više nego sigurni da će se dobri odnosi između Crne Gore i SAD nastaviti i da ćemo imati punu podršku SAD u sljedecem periodu", rekao je Milošević.

Procedura u vezi Pristupnog protokola Crne Gore počela je u maju prošle godine u Briselu, na ministarskom sastanku članica NATO, kada je taj dokument proslijeđen na ratifikaciju parlamentima svih 28 zemalja članica.

Do sada je u potpunosti završeno 20 ratifikacija, pet je u proceduri i to, dakle, u SAD, Portugaliji, Francuskoj, Holandiji i Njemačkoj, a uskoro bi trebalo da budu završene i u parlamentima Kadane, Grčke i Španije. U DPS su uvjereni da će sve nakon izjašnjavanja američkog Senata teći brzo

"Siguran sam da ostale države će to uraditi vrlo brzo, osim Holandije, gdje je to zakonska procedura, treba da se sačeka mart mjesec i vjerujem da do kraja marta imaćemo svih 28 drzava koje su ratifikovale pristupanje Crne Gore u NATO. Nakon toga procedura kod nas i potvrda toga svega na NATO skupštini". kazao je Milošević.

Oni koji su najglasnijji kritičari ulaska Crne Gore u NATO, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, nijesu htjeli da govore na ovu temu, uoči zasjedanja u američkom Senatu. Prema proceduri, nakon što svih 28 članica NATO-a ratifikacije predaju u Vašington, i kada se ratifikacija Protokola završi i u Crnoj Gori, naša zemlja će postati 29. članica Alijanse.

Bonus video: