Opozicija: Pozitivan dogovor u Kotoru može se odraziti i na rezultat izbora u Nikšiću

Opozicija vjeruje da bi se njihov dogovor o formiranju vlasti u Kotoru pozitivno odrazio na ukupan opozicioni rezultat u Nikšiću
5 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2017. 18:40h

Sat u Kotoru otkucava ulazak u četvrti mjesec, od održavanja izbora u ovom gradu. Raniji poziv SNP-ovog odbora opozicionim kolegama, da podrže njihovu manjinsku vlast, Glavni odbor te partije sinoć je samo oročio.

"Da u roku od sedam dana daju svoj pisani odgovor na ponuđena rješenja. Moram da kažem da sam ubijeđen da ćemo se dogovoriti, moramo da nađemo rješenje, da onemogućimo da bude novih izbora, razvlastimo DPS", kazao je juče lider SNP-a Srđan Milić.

Iz opozicije, pak, poručuju da su na predlog kotorskog SNP-a već odgovorili. U SDP-u podsjećaju i da opozicija još od 24. oktobra prošle godine čeka da odbornici SNP-a u Kotoru potpisu zajedničku izjavu da neće ići u koliciju sa DPS-om

"Sada kada to predviđa i njihova platforma, očekujemo da će to odbornici SNP-a učiniti tokom sljedeće nedjelje. Vidimo da u samom SNP-u postoji problem, u tom smislu je Kotor i žrtva razračunavanja u SNP-u, drugi čovjek partije se protivi politici ultimatuma, a još 28. decembra sve opozicione partije su se saglasile i uputile su očekivanje ka SNP-u da na isti način, na koji je formirana vlast u komšijskoj Budvi, da se to ostvari i u Kotoru", kazao je Bojan Zeković iz SDP-a.

Demokrate upozoravaju da je danas tačno tri mjeseca od izbora u Kotoru, pa kolegama iz SNP-a poručuju.

"Nova oročavanja, uslovljavanja - to nije jezik kojim razgovaramo. U Kotoru postoji samo jedan način i samo jedna ponuda za formiranje nove uprave a to je – svi zajedno, bez uslovljavanja, u punom kapacitetu u mjeri izbornog rezultata da formiramo upravu u kojoj neće participirati DPS", poručio je Vladimir Jokić iz Demokrata.

U DF-u odgovornost za situaciju u Kotoru adresiraju na ostatak opozicije

"Lopta je na njihovoj strani. Za DF je prihvatljivo sve ono što se dogovore oni koji se predstavljaju kao građanska opozicija. Dakle, mi čekamo da se oni dogovore. Svi priželjkujemo dogovor u Kotoru jer je veoma važno da opozicija formira vlast u Kotoru i zbog nekih drugih sitiuacija koje slijede, političkih", rekao je Jovan Vučurović iz DF-a.

Prva takva situacije je već za manje od dva mjeseca, a to su izbori u Nikšiću. U opoziciji su saglasni da su negativne posljedice na opozicioni rezultat na tim izborima mogue, ne bude li dogovora u Kotoru

"Kao što ključ rješenja u Kotoru, a u ovom slučaju i sam problem u Kotoru leži u rukama SNP-a tako i odgovornost za budući uspjeh u Nikšiću je na SNP-u i na njenom ponašanju u Kotoru", rekao je Jokić

"Ukoliko bude nekih posljedica, biće za one partije koje su krive za odugovlačenje u sklapanju sporazuma, a ne za sve opozicione partije", kazao je Zeković.

"Sve ono što bi moglo da bude prepreka i DF-u i opoziciji treba što prije prevazići", kazao je Vučurović

Opozicija vjeruje da bi se njihov dogovor o formiranju vlasti u Kotoru pozitivno odrazio na ukupan opozicioni rezultat u Nikšiću.

Bonus video: