U Rogamima radi mini fabrika za proizvodnju čipsa od jabuke

Ovaj čips od jabuke već se može naći u nekim prodavnicama i to u pakovanju od 25 grama. A do proizvoda nije bilo lako doći, prisjeća se vlasnica
710 pregleda 10 komentar(a)
Fabrika čipsa, Foto: Printscreen (YouTube)
Fabrika čipsa, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 16.01.2017. 18:48h

Od kada jabuka uđe u ovu mini fabriku, do gotovog čipsa, potrebno je oko deset sati. Da nastane ovaj ukusan i zdrav proizvod.

"Koristimo više vrsta jabuka, to su Zlatni delišes, Muca i Jonagold, Jonagold nam se pokazao kao najukusniji. Za 24 sata osušimo 600 kilograma svježe jabuke, od toga dobijemo između 35 i 40 kilograma sušenog proizvoda", kazala je vlasnica porodičnog pogona Snežana Kaluđerović

Ovaj čips od jabuke već se može naći u nekim prodavnicama i to u pakovanju od 25 grama. A do proizvoda nije bilo lako doći, prisjeća se vlasnica.

"Kreditnu podršku preko Investiciono-razvojnog fonda smo dobili u iznosu od 50 hiljada eura, mašine su koštale 35 hiljada, ostala sredstva smo za obrtna sredstva i za uređenje poslovnog prostora iskoristili. Na žalost, njihovi zaposleni nisu imali svi razumjevanja za ulaganje u ovako mali porodični biznis, tako da sam kredit dobila tek nakon godinu dana", kazala je Kaluđerovićeva.

Pored direktora, ovdje je otvoreno pet novih radnih mjesta, za četiri radnika i tehnologa. Jabuke su iz Makedonije, jer domaćih nije bilo. Snežana kaže da će nastojati da budu iz Crne Gore.

"Naravno, naravno, u Crnoj Gori, prošle godine, 2016. rod jabuka, maltene nije ga bilo...", kazala je ona.

Sijedi širenje asortimana.

"Dalje u planu je sušenje povrća, počećemo sa lukom crnim, moći će žene u kulinarstvu da ga koriste, neće biti više suza prilikom čišćenja luka, moći će da koriste naše proizvode", kazala je vlasnica porodičnog pogona.

Vlasnica ove mini fabrike u Rogamima ima poruku za sve one koji kreću u biznis, da ne odustanu od te namjere

"Nemojte da vas pokolebaju činovnici po državnim ustanovama i bankama koji baš nisu raspoloženi da razumiju vaše ideje, budite istrajni...", zaključila je Snežana Kaluđerović.

Bonus video: