"Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata treba mijenjati"

Proces planiranja preko tendera je doveden do apsuda, tvrdi Rajko Radusinović, koji je bio revident elektro - dijela Prostorno urbanističkog plana Cetinja
487 pregleda 0 komentar(a)
Arhitekte, Foto: Printscreen (YouTube)
Arhitekte, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 06.12.2018. 18:56h

Nakon godinu primjene, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata treba mijenjati, poručuju arhitekte. Novim zakonom je izrada i kontrola planske dokumentacije centralizovana u Ministarstvu održivog razvoja, gdje se, kako kažu, na jednom mjestu koncentrišu investitor, obrađivač i revident.

"Planeri i urbanisti se svode na uži krug odabranih ljudi", kazao je arhitekta Miodrag Maraš.

"Ozbiljne planske dokumente, čak planove za cijela gradska područja potpisuju nekakvi elektroinženjeri i tako dalje kao odgovorni planeri", rekao je arhitekta Slavko Radunović.

"Svima je jasno, zakon je veoma loš, napravio radikalne promjene u jednom uhodanom sistemu", kazao je Dragan Živković iz Inženjerske komore.

Proces planiranja preko tendera je doveden do apsuda, tvrdi Rajko Radusinović, koji je bio revident elektro - dijela Prostorno urbanističkog plana Cetinja.

"Dobila je posao neka firma iz Andaluzije. Prvi put dolaze na Cetinje, ja ih slušam i ne mogu da vjerujem, kažem im znate li vi da bi radili taj PUP, vi morate ovdje godina dana da sjedite, šetate, da gledate kako kiša pada...ne možete vi iz Andaluzije da znate šta se radi ovdje na Cetinju", rekao je Rajko Radusinović iz Inženjerske komore.

Važno pitanje je kada će biti donijete smjernice arhitektonske struke, što je trebalo do kraja ove godine, kao i plan generalne regulacije.

"Uskoro će krenuti javna rasprava, na dokumentu radi tim koji je predložila moja malenkost, prihvatio ministar. Smjernice definitivno ne koče, ne uslovljavaju proces izrade ovog plana. Neće biti usvojene u ovoj godini, ali smo se dogovorili da to bude do kraja februara. Riječ je o dokumentu koji će imati karakter preporuka i smjernica, bez pretenzija da djeluje ograničavajuće ili direktivno", kazao je glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović.

Arhitekte izražavaju skepsu o najavljenom planu generalne regulacije.

"Pitanje je kako će taj mega plan, plan generalne regulacije inkorporirati sve planove koji su sada na snazi, to je veliko pitanje, jer mnogi od njih nisu međusobno usaglašeni", kazala je predsjednica Komore arhitekata, Maja Velimirović-Petrović.

"Tvrdim ovdje sada, neće biti primjenjiv", dodao je arhitekta Boris Ilijanić.

Stručnjaci ukazuju da smo u planiranju, pogotovo na primorju, potpuno zanemarili rizik od zemljotresa.

"Da se u prostorno i urbanističko planiranje uvedu obaveze izrade studija seizmičkog rizika", rekao je arhitekta Božidar Pavićević.

Sve prikupljene primjedbe i sugestije, Inženjerska komora će posati Ministarstvu održivog razvoja i turizma I tražiti izmjene spornog zakona.

Bonus video: