Pejović: Raduje me što se Cetinje pokazalo veoma uspješnim u realizaciji projekata iz Ipe

Pejović je poručio da je uloga lokalnih samouprava posebno značajna, ne samo u procesu pristupanja EU, već i u daljem razvijanju moderne administracije, budući da "građani Uniju najbojle razumiju kada dođe direktno do njih"
98 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Pejović, Aleksandar Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.01.2017. 16:42h

Realizacija projekata na Cetinju preko IPA fondova, čija je vrijednost više od pet miliona eura, važna je i na najbolji način demonstrira podršku Evropske unije (EU) u približavanju crnogorskih standarda evropskim, saopštio je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

On je danas posjetio Cetinje i na sastanku sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem razgovarao o obavezama koje očekuju Crnu Goru u daljem procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na aktivnosti koje se tiču jedinica lokalne samouprave.

Kako je saopšteno iz kabineta Bogdanovića, sagovornici su razmijenili stavove o projektima koje je Prijestonica u proteklom periodu realizovala zahvaljujući sredstvima iz pretpristupnih fondova EU, ali i mogućnostima koje su na raspolaganju u narednom periodu.

Navodi se da je Bogdanović naglasio da je na Cetinju, zahvaljujući IPA fondovima, izgrađena nova kanalizaciona mreža na cjelokupnom gradskom području, kao i opremljena Služba zaštite i spašavanja najsavremenijom opremom.

Bogdanović je naveo da je iz IPA fondova realizovan i prekogranični projekat koji se tiče proizvodnje vina, u okviru kojeg je na Cetinju otvorena Vinska kuća, ali i finansirano više aktivnosti poput onih na rekonstrukciji vodovoda i sanaciji odlagališta otpada „Vrtijeljka“.

Pejović je istakao da ga raduje što se Cetinje tokom prethodnog perioda pokazalo veoma uspješnim u realizaciji značajnih projekata iz fondova Ipe.

"Naglasio je da je realizacija projekata vrijednosti više od pet miliona eura koji se odnose na infrastrukturne prioritete poboljšanja kanalizacionog sistema i rekonstrukcije vodosnabdijevanja veoma važna za unapređenje kvaliteta života Cetinjana, čime se na najbolji način demonstrira podrška EU u približavanju evropskim standardima", saopšteno je iz kabineta Bogdanovića.

Pejović je poručio da je uloga lokalnih samouprava posebno značajna, ne samo u procesu pristupanja EU, već i u daljem razvijanju moderne administracije, budući da "građani Uniju najbojle razumiju kada dođe direktno do njih".

Bogdanović je ocijenio da je Cetinje, uzevši u obzir broj stanovnika, danas među vodećim lokalnim upravama u Crnoj Gori po odobrenim sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

"Prijestonica je obezbijedila 18 miliona eura iz donacija, od čega je pet miliona iz IPA projekata, a milion iz prekogranične saradnje", precizirao je Bogdanović.

On je ukazao na nedavno realizovani projekat gradnje nove kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području, koji je bio vrijedan više od četiri miliona eura , a za koji su novac obezbijedili zahvaljujući IPA fondovima.

Bogdanović je naglasio da u narednom periodu sve opštine u Crnoj Gori i Zajednica opština moraju biti proaktivniji u procesu evropskih integracije, posebno kada su u pitanju IPA fondovi.

"Takođe, ne treba zaboraviti ni da se, po prijemu, najveći dio legislative EU primjenjuje upravo na lokalnom nivou, što dodatno govori o važnosti rada kako bi naši gradovi i opštine spremno dočekali članstvo ", istakao je on.

U saopštenju se kaže da su Bogdanović i Pejović obišli neke od završenih projekata Prijestonice, koje su realizovane zahvaljujući sredstvima iz pretpristupnih fondova EU, poput Vinske kuće i Službe zaštite i spašavanja, koja je nedavno dobila najsavremeniju tehničku i drugu opremu za rad.

"Tokom obilaska Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, Bogdanović informisao je Pejovića o projektu „Holistic“, kroz koji su cetinjski vatrogasci dobili najsavremenije tehnološke uređaje i opremu za rad", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi, posebno je naglašeno da je kroz taj projekat video nadzorom pokriveno više od 90 odsto teritorije Cetinja, što će u bitnoj mjeri olakšati djelovanje članovima Službe zaštite i spašavanja.

Bogdanović i Pejović obišli su i Vinsku kuću, koja je takođe uspostavljena zahvaljujući prekograničnom IPA projektu, koji su zajedno realizovali Prijestonica i Dubrovačko – neretvanska županija.

Bonus video: