Orav: Još posla na putu do punopravnog članstva Crne Gore u EU

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zenka i Orav razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, agendi Ministarstva za ovu godinu, ali i dobrom temelju na kojem se radi zajednička saradnja
133 pregleda 0 komentar(a)
Avio Orav, Mehmet Zenka, Foto: Vlada Crne Gore
Avio Orav, Mehmet Zenka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.01.2017. 15:32h

Crna Gora uspješno ispunjava zadatke iz evropske agende, ali ima još posla na njenom putu do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je šef Delegacije EU, Aivo Orav.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka je, u razgovoru sa Oravom, zahvalio na podršci koju EU kontinuirano pruža Crnoj Gori u svim aspektima na njenom putu ka članstvu u Uniji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zenka i Orav razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, agendi Ministarstva za ovu godinu, ali i dobrom temelju na kojem se radi zajednička saradnja.

U saopštenju se kaže da je Orav čestitao Zenki na imenovanju i ocijenio da je resor koji vodi izuzetno važan u pregovorima o pristupanju Uniji, ali i generalno, budući da ljudska prava predstavljaju srž vrijednosti EU.

"Crna Gora uspješno ispunjava zadatke iz evropske agende, ali ima još posla na njenom putu do punopravnog članstva", ocijenio je Orav.

On je izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti pozitivan trend u pristupnom periodu i u ovoj godini, posebno u oblasti jačanja vladavine prava, koja je direktno povezana sa opštim napretkom.

Zenka je, kako se navodi, posebno naglasio zahvalnost na uspješnoj saradnji u unapređenju oblasti jačanja poštovanja temeljnih prava.

On je ocijenio da napredak u oblasti vladavine prava ima sveobuhvatan uticaj na pristupne pregovore Crne Gore sa EU, i dodao da će resorno Ministarstvo nastaviti intenzivno da radi na sprovođenju inoviranog zakonodavstva u ovoj oblasti, kako bi put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU bio brži, ali i standard života crnogorskih građana bolji.

Zenka je, kako je saopšteno, upoznao Orava sa planovima koje Ministarstvo namjerava da realizuje i pomenuo značaj podrške Unije u realizaciji planiranih aktivnosti.

"Neophodno je da se pozitivna iskustva što prije primjene i kod nas, ali i inkorporiraju, jer poštovanju ljudskih prava nema prostora za improvizaciju", rekao je Zenka.

On je podsjetio na značaj podrške manjinskih naroda integracionim procesima Crne Gore i objasnio da su, godinama unazad, oni velika podrška Crnoj Gori.

U saopštenju se kaže da je nacionalna politika crnogorske Vlade, po pitanju prava pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, jasna i uspješna u cilju njihove pune integracije, uz očuvanje etničkih posebnosti.

"Potrebno je animirati predstavnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kako bi se na što kvalitetniji način uključili u razvoj države", poručio je Zenka.

On je dodao da prednost treba da je uvijek na strani kvaliteta, i to, objasnio je Zenka, kvalitetno obrazovanih mladih ljudi koji će unijeti posebnu energiju i ambiciju u opšti napredak Crne Gore, koja će biti stabilan partner u razvoju evropske zajednice država.

Bonus video: