EU dodijelila 22,9 miliona eura podrške Crnoj Gori

Ukupno 16 miliona eura biće opredijeljeno za oblast zaštite životne sredine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i vode, promovisanja reciklaže otpada i za borbu protiv klimatskih promjena
0 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Zoran Đurić
Aivo Orav, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.01.2017. 10:07h

Usvajanjem Programa za 2016., Evropska komisija je 2. decembra prošle godine dodijelila 22,9 miliona eura Crnoj Gori za podršku sprovođenju reformi na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Program je, kako je saopšteno iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, usmjeren na oblasti zaštite životne sredine i konkurentnosti, i dio je šireg programa podrške koja je opredijeljena za period od 2014. do 2020. godine, vrijedan preko 270 miliona eura.

"Evropska unija je najveći investitor u Crnoj Goriˮ, rekao je ambasador Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, uz podsjećanje da je EU već uložila preko 235 miliona eura putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

"Ovu investiciju prati i odgovornost – kada EU ulaže novac svojih poreskih obveznika, želi da dobije nešto i zauzvrat. U ovom slučaju, želimo da vidimo održiv bilans rezultata reformi koji će promijeniti život građana Crne Gore na bolje, a istovremeno i Crnu Goru dobro pripremiti za članstvo", istakao je Orav.

Ukupno 16 miliona eura biće opredijeljeno za oblast zaštite životne sredine, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i vode, promovisanja reciklaže otpada i za borbu protiv klimatskih promjena.

Podrška EU takođe će poslužiti Crnoj Gori da se pozabavi problemom rizika od poplava, i da sačuva, zaštiti i poboljša kvalitet vode za kupanje.

Dodatnih 6,9 miliona eura biće uloženo u konkurentnost privrede i za inovacije, naročito za mala i srednja preduzeća.

Zahvaljujući podršci EU, crnogorske kompanije imaće bolji pristup finansijama i postaće konkurentnije na širem međunarodnom tržištu. Takođe, kroz ovaj program, EU će snabdjeti Tehnopolis u Nikšiću i Zavod za metrologiju Crne Gore sa najsavremenijom laboratorijskom opremom. Crna Gora istovremeno dobija podršku EU i kroz višekorisnički program IPA II, kojim se pruža finansijska podrška na regionalnom nivou zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj za projekte od zajedničkog interesa. Takođe, značajna sredstva se pružaju i organizacijama civilnog društva i za prekograničnu saradnju među zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

Više informacija o podršci EU Crnoj Gori možete pogledati OVDJE.

Bonus video: