Hladne dane provode u starom, napuštenom toaletu u centru Podgorice

"Hladno, šta ćemo. Pokrij se ćebadima, lezi, nema šta tu, hladno... Gdje da pobjegnemo, đe ćemo, u Moraču jedino...", žali se Vasić
88 pregleda 26 komentar(a)
Života Vasić, beskućnik, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Života Vasić, beskućnik, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 11.01.2017. 19:11h

Beskućnici u Podgorici u proteklih 15 dana bukvalno su se smrzavali. U starom, podzemnom toaletu, u centru Podgorice i dvojica beskućnika, o kojima je i ranije pisano, Života Vasić i Zoran Stijepović, pokušavaju da prežive.

Zoran je tražio pomoć od nadležnih, ali je nije dobio. Prihvatilište za beskućnike, trebalo bi da bude otvoreno tek u martu.

Vasić i Stijepović hladne dane provode u starom, napuštenom toaletu u centru grada.

"Hladno, šta ćemo. Pokrij se ćebadima, lezi, nema šta tu, hladno... Ćebadi samo pokrij se, ništa, ništa. Gdje da pobjegnemo, đe ćemo, u Moraču jedino...", žali se Vasić.

Slučajni prolaznici ne mogu da vjeruju da tu neko živi.

Iz NVO sektora upozoravaju da i ova hladna zima prolazi bez prihvatilišta za beskućnike.

"Nažalost i uprkos mnogobrojnim upozorenjima koje smo dali, do danas nije uspostavljeno prihvatilište za beskućnike na teritoriji Podgorice. I ovu priliku koristimo da još jednom apelujemo da se omogući urgentno zbrinjavanje svih ljudi koji su u ovom trenutku nalaze na ulici i potreban im je smještaj", kazala je Mirjana Radović iz NVO Akcija za ljudska prava.

Iz Glavnog grada su krajem prošle godine, u emisiji Reflektor najavili da će prihvatilište sa beskućnike biti u funkciji vjerovatno od marta. Trebalo bi da bude otvoreno na Koniku u blizini Narodne kuhinje, da može da primi do 15 ljudi, sa zaposlenima koji će se o njima starati.

Vasić kaže da je njegov cimer Stijepović išao u Centar za socijalni rad da traži pomoć, ali on nije.

"Ovaj kolega je išao i rekao mi je da nema ništa, kaže samo što me nisu istjerali, toliko mi je on rekao, išao je dvaput. Ja stvarno nisam išao, niti ću da idem. Svako ti obećava, niko nište neće da uradi i onda snalazi se sam", kazao je Vasić.

Da se ugriju Vasić i Stijepović ne mogu, a za hranu moraju da se snalaze.

"Ovaj kolega pomalo radi, donese se, kupi se", rekao je Vasić.

Bonus video: