Unija poslodavaca: Poskupljenje goriva će značajno povećati troškove privrednika

Boli kada znamo da su cijene dizela neznatno veće u recimo Švedskoj i Danskoj, 1,28 i 1,26, gdje su prosječne plate dvije do tri hiljade eura
54 pregleda 8 komentar(a)
gorivo, Foto: Shutterstock
gorivo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2017. 18:43h

Nisu devedesete, ali jesu redovi. Za gorivo. Koje je od ponoći skuplje od 12 do 16 centri po litru. Zato su sinoć mnogi pohitali da napune rezerovar do čepa i tako uštede nekoliko eura.

"Scene koje smo vidjeli sinoć mislim da najbolje pokazuju koliko ovo povećanje zapravo predstavlja udar na budžete građana, to je povećanje od 16 centi, odnosno oko 15 odsto po litru, što je sigurno veliki udar na male budžete građana, jer polovina ili više od polovine građana živi na nekoj ivici, granici siromaštva, odnosno svaki euro im je velik. Scene koje smo vidjeli bukvalno su najbolji pokazatelj stanja u državi", kazao je novinar ekonomske rubrike Dana Draško Milačić.

Građani su reagovali burno, posebno na Sjeveru države gdje se inače teže živi.

Iz Unije poslodavaca kažu da će poskupljenje značajno povećati troškove privrednika.

"Ukoliko dođe do povećanja cijena u sektoru transporta, treba očekivati i povećanje cijene u svim povezanim sektorima", kazao je Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca.

Prevoznici vjerovatno neće povećati cijene, ali samo za sada.

"Očekujemo dalji rast cijena goriva, ali kažem da u narednih petnaestak dana crnogorski prevoznici sigurno neće povećati postojeće cijene", kazao je Veselin Salamadija iz Udruženja prevoznika.

Vlasnici taksi udruženja još vagaju. Neki najavljuju da će cijene ostati iste.

"Odlučeno je da nema poskupljenja naših cijena usluga City taksija, kao u gradu, tako i van grada, znači cijene će ostati iste do daljnjeg", rekao je Obrad Prelević iz City taksija.

Premijer Milo Đukanović prije godinu i po je, na iznenađenje svih, rekao je da je gorivo luksuz.

Sada plaćamo skuplje gorivo od Srba, Bosanaca i Makedonaca, a gotovo jednako kao Hrvati i Slovenci. Boli kada znamo da su cijene dizela neznatno veće u recimo Švedskoj i Danskoj, 1,28 i 1,26, gdje su prosječne plate dvije do tri hiljade eura.

"Sigurno da nije luksuz nego jedna osnovna životna potreba, a plus ako znamo da je u Luksemburgu jeftinija cijena goriva nego kod nas, a u Luksemburgu su plate duplo, troduplo, ako ne i više nego kod nas, onda samim tim nikako to ne može biti luksuz", rekao je Milačić.

I tako je Nova počela, smanjenjem socijalnih naknada i povećanjem cijena, umjesto da cijene idu dolje, a naknade gore. A ako se po jutru dan poznaje a godina po pocetku , I u 2017. život bi se mnogima mogao pretvoriti u preživljavanje..

Bonus video: