Amfilohije: Budućnost se ne može graditi na lažnom jeziku i lažnoj azbuci

"Podjećam na našu obavezu i obavezu ovog kraljevog grada da taj kamen temeljac poslije 100 godina da ga zaista ugradimo u gradnju hrama davno predviđenog, Svete trojice, ovdje iznad Cetinjskog manastira"
101 pregleda 254 komentar(a)
Amfilohije, Foto: TV Vijesti screenshot
Amfilohije, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 06.01.2017. 18:49h

Mitropolija Crnogorsko-Primorska, u prisustvu građana, i ove godine u 15 sati nalagala je badnjake ispred Cetinsjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije uz božićne čestitke, poručio je vlastima da se budućnost Crne Gore ne može graditi na lažnom jeziku i lažnoj azbuci.

Mitropolit je upozorio Cetinjane da je u njihovom gradu sve manje ćirilice.

"Zvanično pismo je ta okupatorska azbuka... Ali ko ima pravo da nam ukrade naše pismo našu azbuku. Nadam se u boga da taj sram i stid na obrazu Crne Gore, i nadam se da neće dugo trajati da će ovi koji imaju vlast koji su to nametnuli nasiljem da ce i oni shvatiti da se ne može graditi budućnost Crne Gore na lažnom jeziku i lažnoj azbuci", kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je podsjetio i da u svom kabinetu čuva kamen temeljac hrama koji je, kako je rekao, zamišljen da se gradi između Biljarde i Vladinog doma 1910. u čast krunisanja Kralja Nikole. Najavio da bi ove godine trebalo da započne gradnja tog hrama.

"Podjećam na našu obavezu i obavezu ovog kraljevog grada da taj kamen temeljac poslije 100 godina da ga zaista ugradimo u gradnju hrama davno predviđenog, Svete trojice, ovdje iznad Cetinjskog manastira".

Okupljeni građani kažu kako se trude da čuvaju običaje, a Božić proslavljaju sa najbližima.

Bonus video: