Orav: Važno je da istraga o hapšenjima na dan izbora što prije da rezultate

„EU neće raditi posao lokalnih političara, opozicije, vlasti, nevladinog sektora. To je vaš posao, ali naravno, trudimo se da podržimo to što više možemo“, poručio je Orav
6 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: Zoran Đurić
Aivo Orav, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.01.2017. 11:43h

Politička situacija u Crnoj Gori neće se negativno odraziti na integracije u Evropsku uniju (EU) ili NATO, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, poručujući da je veoma važno da istraga o hapšenjima na dan izbora što prije da rezultate.

Orav je u intervjuu agenciji MINA rekao i da je EU veoma aktivna na zapadnom Balkanu, da pruža podršku, ali da ne može raditi posao političara, opozicije, vlasti ili nevladinog sektora.

On je, upitan da li smatra da je rješenje za političku situaciju ponavljanje izbora, što opozicija traži da bi prekinula bojkot parlamenta, odgovorio da su „u Crnoj Gori upravo održani parlamentarni izbori“.

„Preliminarni izvještaj je bio objavljen nakon izbora, a finalni očekujemo i siguran sam da će u ovom izvještaju biti dosta preporuka šta treba da bude urađeno, tako da se nadam da će ih Vlada i opozicija ozbiljno ozbiljno shvatiti i da će se pozabaviti pitanjima i nedostacima što prije“, kazao je on.

Kako je dodao, dešavanja i hapšenja tokom izbornog dana su drugo važno pitanje.

„Veoma je važno da istraga da jasne rezultate i da ne bude nejasnoća. Mislim da će, nakon toga, vazduh biti čistiji na političkom planu“, naveo je Orav.

Komentarišući navode o formiranju parlamentarnog odbora koji bi se bavio dešavanjima tokom izbornog dana, on je rekao da je puno mogućnosti u demokratskom sistemu za bavljenje različitim pitanjima i političkim problemima.

„Nije na EU da kaže Crnoj Gori kako da se bavi određenim pitanjima. Za nas je važno da imamo rezultate istrage što je prije moguće. Na partijama je da odluče kako da se bave tim. Parlament je najbolje mjesto za bavljenje tim pitanjima“, kazao je Orav.

Na pitanje da li se situacija na političkom planu može negativno odraziti na integracije Crne Gore u EU i NATO, Orav je rekao da su nedavno otvorena još dva poglavlja i da to pokazuje da odnosi između EU i Crne Gore idu uobičajenim tokom.

„Skoro svakog dana neka nova članica NATO-a ratifikuje Protokol o pristupanju, što takođe pokazuje da se proces nastavlja i da će ratifikacija najvjerovatnije biti završena rano naredne godine“, rekao je Orav.

On smatra da je EU veoma aktivna na zapadnom Balkanu i u Turskoj.

„U ovom regionu su najveće delegacije EU u svijetu. EU daje veliku finansijsku pomoć zemljama zapadnog Balkana, kako bi pomogla reforme i kako bi se te zemlje približile EU. Kad zemlja želi da postane članica EU, želimo da je vidimo u EU, ali veoma spremnu, jer niko ne želi da ima dodatne probleme u EU“, kazao je Orav.

EU je, rekao je, aktivna, ali očekivanja su visoka.

„EU neće raditi posao lokalnih političara, opozicije, vlasti, nevladinog sektora. To je vaš posao, ali naravno, trudimo se da podržimo to što više možemo“, poručio je Orav.

Govoreći o pregovorima o pristupanju Crne Gore EU, Orav je rekao da se taj proces nastavlja, podsjećajući na još dva otvorena poglavlja. „To pokazuje da sve ide uobičajenim tokom. Crna Gora je predvodnik ovog procesa u poređenju sa ostalim zemljama koje teže članstvu u EU“.

„U izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori smo bili jasni šta mislimo o napretku Crne Gore. Ima dosta pozitivnih stvari, ali i važnih koje treba da budu urađene, koje su pomenute u Izvještaju i kojih je Vlada svjesna i razumio sam da je spremna da se bavi tim pitanjima – reformom javne uprave, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodom medija i ekonomskim razvojem“, dodao je on.

Orav je poručio da pregovori o pristupanju nijesu samo otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja nedavno smo razgovarali o tome koliko je teško ispuniti kriterijume, jer jedna je stvar ispuniti kriterijume i uraditi ono što je potrebno za napredak ka EU, ali kad to bude urađeno, građani Crne Gore imaće velike koristi“, naveo je on.

Orav ne očekuje zastoj u pregovorima sa EU zbog ishoda referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu. „Par dana nakon referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu otvorena su nova poglavlja, tako da se pregovori nastavljaju“.

Kad je u pitanju zamor od proširenja, on je podsjetio da je 2004. godine, kada je je njegova zemlja, Estonija, postala članica EU, svi govorili da postoji zamor od proširenja, da su članice umorne i ne žele nove članice.

„Govorilo se o zamoru i 2004. kada se deset zemalja pridružilo. Isto se desilo sa Rumunijom i Bugarskom, pa zatim i sa Hrvatskom. A sve su te države danas članice EU. Vaš posao je da budete dobri i napredujete tako da nas, iako postoji zamor, probudite i kažete nam – radimo dobro, bolje od većine vas i to bi bio ubjedljiv i pozitivan alarm za sve nas“, kazao je Orav.

Bonus video: