Demokrate neće u parlament dok se ne odredi datum parlamentarnih izbora

Bečić priznaje i da su razlozi koji se ovih dana čuju od SNP-a, i zbog kojih se odlaže formiranje vlasti, ostatku opozicije nerazumljivi
43 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Screenshot (YouTube)
Aleksa Bečić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.01.2017. 18:12h

Demokrate Crne Gore neće se vratiti u parlament sve dok se ne odredi datum održavanja parlamentarnih izbora. Ova poruka najjače opozicione stranke dolazi nakon premijerove, na kraju stare godine, da ne pristaje na uslov da se naredni, parlamentarni izbori održe sa predsjednickim 2018, što je ključni zahtjev opozicije za povratak u Skupštinu.

Lider demokrata, Aleksa Bečić, ističe da snaga opozcije najviše leži u jedinstvu, ali da jedinstvenog nastupa najvjerovatnije neće biti na izborima u Nikšiću. Govoreći o situaciju u Kotoru, gdje opozcije ni tri mjeseca od izbora ne uspijeva da formira vlast, Bečić kaže da ako bude postojala volja u SNP-u, opozicija može to uraditi u roku od 20 minuta.

Bečić priznaje i da su razlozi koji se ovih dana čuju od SNP-a, i zbog kojih se odlaže formiranje vlasti, ostatku opozicije nerazumljivi.

"Ne znam kako možete da vršite vlast sa SDP-om u Bijelom Polju već tri godine, kako možete da vršite vlast sa SDP u Kolašinu, evo više od dvije godine. Kako možete da vršite vlast sa SDP-om evo i u Budvi, a u Kotoru vam je to razlog zašto do današnjeg dana nijesmo ispoštovali izbornu volju građana Kotora. Ja zaista očekujem, neću da vjerujem u drugačiji epilog, da će iko se usuiti i da pomisli, da izda ono što je volja čistih glaosva, koje smo svi zajedno dobili u Kotoru", kaže Bećić za TV Vijesti.

Da li su tačne tvrdnje SNP da ukoliko ne usvojite odluku o privremenom finasiranju te opštine, da vlada može da raspiše nove izbore u Kotoru?

Bečić: Ne, zakon je tu potpuno jasan, zakon kaže da ako skupština u roku od šest mjeseci ne obavlja svoju funkciju, vlada može tek tada je upozoriti, a ako i nakon upozorenja, nastavi se nefunkcionalnost skupštine opštine, onda može tek uvesti prinudnu upravu... Zakon je takođe ekspilicitan i dijelu budžeta, on kaže da kao se do 31. decembra ne donese budžet za narednu godinu, tek onda se stvaraju preduslovi da se donese odluka o privremenom finasiranju. Tako da s eta odluka slobodno može donijeti u toku januara mjeseca, ne mogu da trpe rradnici, ne mogu da trpe zapsoleni, jer sed tek do 5. februara isplaćuju plate za januar mjesec

Da ostanemo i dalje na lokalnom nivou. Očekuju nas izbori u Nikšiću. Da li ste razmišljali već o načinu izlaska?

Bečić: Što se tiče situacije u Nikšiću, primili smo k znanju javne ispoljene stave nekoliko politčkih subjekata koji su iskazali jasnu spremnost da treba učestvvovati na nikšićkim izborima, imajući u vidu da treba odbraniti onu pobjedu koja je ostvarena 16. oktobra u Nikšiću, i kako su saopštili, da ne smijemo dozvoliti da na određenoj politčkoj vjetrometini DPS, ostavimo opozicione birače. Primili smo I informaciju nekoliko opozicionih subjekata o načinu nastupa, a kao zaključa njihovih javnih stavova, već sada je jasno da opozicija u Nikšiću može nastupiti jedino u dvije, tri, četiri ili više kolona.

Da li možemo očekivati da će se Demokrate vratiti u parlament, ako se neka od opozcionih partija vrati u skupšinske klupe, kada se bude rsapravljalo o NATO-u?

Bečić: Aposlutno ne, jer interes opozcije, interes jednistva opozicije, potreba da Crna Gora konačno ima iole slobodne i fer uslove za demokratsko izražavanje građana, kako bi smijenila vlast u Crnoj Gori, je interes i cilj , iznad svih drugih pojedinačnih i partijskih interesa politčkih subjekata. Nema povratka u parlament dok se ne ispune dava ključna preduslova da bi mogli da krenemo sa mrtve tačke i da bi mogli da pređemo u neku narednu fazu. Tražimo datum ponavljanja parlamentarnih izbora, najkasnije ići sa martom mjesecom 2018. i predsjedničkim izborima i lokalnim izborima u najmanje 18 opština, kojima ističe manadt u 2018.

Da li ste spremni da idete na proteste, ukoliko vlada i dalje bude odbijala da raspiše parlamentarne izbore?

Bečić: Potezi opozcije prije svega moraju biti sinhronizovani , koordinirani i jedinstveni. Kao što na parlamantarnim izborima nije u načinu nastupa ležala forma uspjeha, već samo sa četiri kolone uspjeli da ostavrimo rekordan broj glasova, tako i sada smatramo da ne leži suština uspjeha opozcije u metodi demokratskog i politčkog pritiska, već u tome da li možemo naći zajedničku nit. Bojkot 39 poslanika opozcije, to jedinstvo 39 poslanika, činjenica da praktično 49 posto skupštine Crne Gore ne učestvuje u njneom radu, izazvalo je ili učinilo, do sada najproduktivniji i najkokretniji metod demokratskog pritiska, daleko vidljiviji od svih onih koje smo do sada pokušali.

Bonus video: