"PREVAZIĆI NEPRIJATELJSTVA IZ PROŠLOSTI"

Mogerini: Balkan je u srcu Evrope, budućnost balkanskih zemalja je unutar EU

Mogerini je ukazala da godina koja je tek počela neće biti laka ali da stvari koje je EU uspjela da izgradi 2016. mogu da se ponesu i u ovu godinu. Ona je navela ukupno 12 takvih tačaka, uključujući i približavanje Balkana EU
4 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2017. 15:57h

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini ocijenila je da je u 2016. godini spisak važnih momenata u odnosima EU sa Balkanom jako dug i da je nastavak napredovanja balkanskih zemalja ka EU posao i za 2017. godinu.

"Balkan je u srcu Evrope, budućnost balkanskih zemalja je unutar Evropske unije. Naš rad se nastavlja, da se prevaziđu neprijateljstva iz prošlosti i odgovori na pozive mladih iz tog regiona za otvaranje radnih mjesta, jedinstvo i otvorenost", napisala je Mogerini u svom novogodišnjem blogu.

Na spisku važnih momenata u odnosima sa Balkanom protekle godine, navela je Mogerini, između ostalog nalaze se i podnošenje aplikacija Bosne i Hercegovine (BiH) za članstvo u EU, otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, prvi Savet za pridruživanje izmedju Evropske unije i Kosova, reforma pravosuđa u Albaniji usvojena poslije više mjeseci rada, otvaranje nove faze na putu te zemlje ka EU kao i privilegija da se obrati parlamentu u Tirani o odnosima EU i Albanije.

Mogerini je ukazala da godina koja je tek počela neće biti laka ali da stvari koje je EU uspjela da izgradi 2016. mogu da se ponesu i u ovu godinu. Ona je navela ukupno 12 takvih tačaka, uključujući i približavanje Balkana EU .

Među tim tačkama koje će "ponijeti u Novu godinu i koji će biti smjernice tokom 2017." nalazi se i Globalna strategija spoljne politike EU koja je usvojena krajem juna, odmah poslije glasanja Britanije da izađe iz Unije. Mogerini navodi da je bilo važno baš u tom trenutku uspostaviti zajedničku strategiju za spoljnu i bezbjednosnu politiku, kao zajedničku zamisao kako ići dalje naprijed i odgovarati na potrebe građana Unije.

Navela je i partnerstvo sa afričkim zemljama u suočavanju s migracijom, odgovor Evropske unije na terorizam i njen rad na budućnosti Sirije, usvajanje globalne politike o bezbjednosti i odbrani, šest mjeseci poslije usvajanja strategije za spoljnu politiku.

"U najtežoj godini u istoriji evropske integracije, ovo je glavna osnova za ponovno lansiranje našeg jedinstva, konkretno i brzo", napisala je Mogerini.

Kao još jedan uspješni poduhvat navela je podršku Evropske unije mirovnom procesu u Kolumbiji koji je krunisan mirovnim sporazumom, govorila je o tračku nade za bliskoistočni mirovni proces i ukazala da je za mir i bezbjednost u tom dijelu svijeta potrebna posvećena i ujedinjena međunarodna zajednica.

Takođe je navela sprovođenje nuklearnog sporazuma s Iranom, za koji su neki sumnjali da će ikad biti sproveden, radikalnu promjenu odnosa između EU i Kube, kada je održan prvi politički dijalog i potpisan prvi sporazum o saradnji i "ušlo se novu fazu šansi i razmjena". Kao važne momente Mogerini je navela i nove odnose sa istočnom Evropom i nove mogućnosti za Avanistan koje su otvorene međunarodnom konferencijom o Avganistanu održanoj u oktobru prošle godine u Briselu.

Preporučujemo za Vas