Od Vlade izbornog povjerenja, preko "državnog udara" do trećeg Đukanovićevog povlačenja

Milo Đukanović se treći put povukao s državne funkcije a novi premijer postao dotadašnji potpredsjednik Duško Markovic. Njegove prve odluke i brojne restriktivne mjere, poput smanjenja naknada za majke, povećanje akciza za gorivo, ali i najave još nekih, koje su potom odgođene, izazvale su oštro negodovanje sindikata i opozicije
106 pregleda 6 komentar(a)
Skupština Crne Gore, incident, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, incident, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.12.2016. 18:54h

Politički burnu 2016-tu nagovijestio je već prvi mjesec odlazeće godine. 27. januara glasalo se o povjerenju Vladi Mila Đukanovica, na njegov zahtjev, nakon što je SDP, 18-godišnji DPS-ov koalicioni partner, saopštio kako je tadašnja Vlada samo tehnička.

Većinu za povjerenje obezbijedila je do tada opoziciona Pozitivna Crna Gora, a ovo je ujedno bio Iikraj dugogodišnje DPS–SDP koalicije. Politička kriza u Crnoj Gori nije, međutim, ovim riješena. Uslijedio je tromjesečni parlamentarni dijalog, koji su pratili i predstavnici EU u Podgorici. U međuvremenu, u aprilu, održani su lokalni izbori u Tivtu. Prvi put je testiran uređaj za elektronsku identifikaciju birača, a na ovim izborima, koje su bojkotovali DF, Demos, Demokrate i Ura, ubjedljivo je pobijedio DPS.

Na državnom nivou, parlamentarni dijalog rezultirao je prvi put Vladom izbornog povjerenja. Ipak, nije stigla lako pa će se pamtiti haotične scene iz Skupštine, kada je tadašnji premijer Milo Đukanović, 13. maja u parlamentu, trebalo da predstavi nove - opozicione ministre u svojoj Vladi. Dočekali su ga poslanici Demokratskog fronta a zamalo je došlo do tuče.

Milo lopove – bravo kreteni

Ipak, nekoliko dana kasnije izglasana je takozvana Vlada izbornog povjerenja. Iz opozicije su sa 4 ministra i jednim potpredsjednikom ušli Demos, URA I SDP, dok su Demokratski front, Demokrate I SNP ostali van. Nakon toga, Ranko Krivokapić smijenjen je sa mjesta predsjednika Skupštine, na koje je došao lider Pozitivne Darko Pajović.

Uz turbulentne pregovore o izlasku iz politicke krize, Crna Gora obilježila je i deceniju nezavisnosti do sada najvećom proslavom na centralnom Trgu u Podgorici.

"Prvih deset godina obnovljene nezavisnosti vrijeme je burnog ubrzanja istorije. Stasala je Crna Gora da se suprotstavi podrivanju svojih državnih temelja i sazrela da se nikad više ne zadesi pod Mojkovcem kao 1916.; a tek nipošto pod Dubrovnikom 1991", kazao je Milo Đukanović na proslavi.

O podrivanju temelja, međutim, govoriće se ponovo na dan izbora, 16. oktobra, i nakon toga. Izbornu kampanju, tokom koje su rad institucija i nekih javnih preduzeća pratili predstavnici opozicije, obilježila je burna retorika I teške optužbe, a sve je kulminiralo na sam izborni dan kada je tužilastvo saopštilo da je u Crnoj Gori planiran teroristički napad.

Uhapseno je 20 osoba iz Srbije koje su se teretile da su planirale napade na građane, upad u Skupštinu, hapšenje ali i ubistvo premijera kao i proglašenje pobjede jednog opozicionog subjekta. Čelnici Tužilaštva kasnije su kao organizatore označili ruske nacionaliste ali sumnjiva politička struktura do danas nije zvanično imenovana iako je jasno da je Tužilaštvo nacrtalo Demokratski front.

"Postoji osnovana sumnja da je jedno lice koje bi došlo na binu u 23 časa iz te političke strukture preuzelo rukovođenje ili kako se kaže komandovanjem čitavom ovom strukturom, znači političarima teroristima i građanima i organzovalo i komandovalo nasilan ulazak u Skupštinu", kazao je Katnić.

Zbog niza kontroverzi koje su pratile ovaj događaj, cjelokupna opozicija je odlučila da ne prizna njihove rezultate, a onda i da bojkotuje Skupštinu.

Sa druge strane, DPS je sa Socijaldemokratama i manjinama dogovorila novu Vladu na čijem čelu je došlo do promjene.

Milo Đukanović se treći put povukao s državne funkcije a novi premijer postao dotadašnji potpredsjednik Duško Markovic. Njegove prve odluke i brojne restriktivne mjere, poput smanjenja naknada za majke, povećanje akciza za gorivo, ali i najave još nekih, koje su potom odgođene, izazvale su oštro negodovanje sindikata i opozicije. Opozicija, koja i dalje bojkotuje parlament, ne odustaje od zahtjeva za ponavljanjem izbora, ali im je u svom novogodišnjem obraćanju premijer Markovic poslao jasnu poruku.

"Pozivamo vas da uđete u parlament. O izborima nema priče jer ova vlada ima puni mandat, mandat od 4 godine i nastaviće da ga iskoristi na dobrobit svih građana.", kazao je Marković.

Sa parlamentarnim su održani i lokalni izbori koji su donijeli pobjedu opozicije u Budvi i Kotoru dok je DPS zadržao Andrijevicu i Gusinje. Ipak, tek nakon više od dva mjeseca teških pregovora opozicija je uspjela da formira vlast u Budvi a u Kotoru još nema dogovora pa su blizu novi izbori jer SNP tamo traži da sama vrši vlast a da je ostatak opozicije podrži.

2016-tu obilježio je i politički kraj i zatvor za dugodoišnjeg drugog čovjeka DPS-a Svetozara Marovića koji je priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe koja je opljačkala Budvu za više desetina miliona eura. Nakon što se nagodio s Tužilaštvom, robijaće skoro 4 godine i mora da vrati državi preko milion eura.

Ipak, Novu godinu dočekaće na slobodi jer se već više mjeseci nalazi na liječenju u Beogradu.

Bonus video: